изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:21 EEST
КИТАЙСКИ ХИЩНИ КАЛИНКИ НАПАДНАХА ДОБРИЧ    
Екология

Нашествие от калинките алигатор имаше и през 2011 г. в някои квартали на града



Жители на Добрич алармират за нашествие на китайските хищни калинки от вида алигатор. Според потърпевши, те са плъзнали навсякъде и нищо не може да ги спре. Влизали в домовете чрез изпраните дрехи, след прибирането им от простира. Вмъквали се и между процепите на дограмата, дори през комарниците. Според живеещи в квартал „Добротица”, те се струпвали по терасите. Затова се опасяват, че калинките имат намерение там да презимуват.

Това е второто нашествие на хищните калинки в Добричко. За пръв път живеещи в града алармираха за това през пролетта на 2011 г.

Хищните китайски калинки от вида алигатор са внесени през 1995 година в Гърция, откъдето преминаха  границите на България. В нашите климатични условия калинката-алигатор се размножава изключително бързо, като не подбира храната си - освен  листни въшки, яде почти всяко друго живо насекомо, до което се докопа, включително седемточковата калинка и нейните ларви.  Освен застрашеното биоразнообразие включващо както растения, така и някои местни насекоми, калинката-алигатор застрашава и винопроизводство. Според специалисти, тези калинки са най-големият хищник по отношение на листните въшки и не са опасни за хората. Опасността идва от това, че когато свършат листните въшки, калинките алигатори посягат на ларвите на тукашните калинки и могат да ги унищожат. Срещу този вид не можем да се борим нито по биологичен, нито по химически начин, смятат те.

Отдават сериозното присъствие на този вид калинки в Добричко на високите температури през деня.

Живеещи в централната част на Добрич пък се оплакват от нашествие на миризливки. Те нахлуват дори през балкони и прозорци, включително  дори по високите етажи на жилищните блокове. НДТ

 


Сходни връзки

КИТАЙСКИ ХИЩНИ КАЛИНКИ НАПАДНАХА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.84 секунди