изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:24 EET
ДНИ ПРЕДИ ПЪРВИЯ СНЯГ ПЪТИЩАТА НЕ СА ГОТОВИ И НЯМА ПАРИ    
Икономика

Не достигат 15 млн. лв. за подготовка на пътната мрежа, а пороите през лятото са нанесли сериозни щети



София. "Пътната мрежа в страната не е готова да посрещне първия сняг и причината за това е липсата на пари за подготовката й", заяви за шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров във Велико Търново дни преди очакваното застудяване и първи снеговалежи в страната.

Осигурени са средства за зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа, но за подготовката им да посрещнат зимния период са нужни 15 млн. лв., които не са предвидени в бюджета на пътната агенция. Тези средства са необходими за изкърпване на дупки, ремонт на мантинели и възстановяване на осовите линии

От агенцията провеждат регионални срещи с пътноподдържащите фирми, които са свързани с това да проверят тяхната мобилизация и готовност да посрещнат зимата, какви са запасите от пясък, използван за по-ниския клас пътища и химикали за по-високите класове - автомагистралите и първокласната мрежи. От агенцията следят и за готовността на техниката, с която разполагат компаниите.

"Фирмите могат да излязат при падането на първия сняг, но това не значи, че пътната ни мрежа е подготвена за зимата, защото когато падне първият сняг дупките, които съществуват по пътищата, ще станат много по-големи. Около 40% от пътната мрежа е в недобро състояние и последствията напролет ще са много по-големи от тези, които са сега. Там, където в момента има пукнатини и малки процепи след попадането на водата, замръзването и размръзването й, и преминаването на тежките камиони през тях в рамките на дни ще се образуват големи дупки. Ако сега не се вложат около 15 млн. лв. за подготовка на пътищата, напролет кърпенето на същите тези дупки ще струва три пъти повече", каза Лазаров.

Агенцията не разполага в момента със средства за подготовка на пътищата за зимата, защото досега не са гласувани и не са отпуснати пари, каза шефът на АПИ по повод очакването такива средства да бъдат гласувани с актуализацията на бюджета. Допълнителните пари са необходими не само за изкърпване на дупките по пътищата, а и за подновяване на хоризонталната маркировка.

Шефът на АПИ напомни, че пороите през лятото на нанесли сериозни щети на пътната мрежа в някои райони на страната.

Освен това изтичат договорите за зимна поддръжка в шест области в страната.

„Процедурите за избор на изпълнител са към своя край и очакваме договорите с новите изпълнители да бъдат подписани", каза Лазаров.

НДТ/standartnews.com

 

 


Сходни връзки

ДНИ ПРЕДИ ПЪРВИЯ СНЯГ ПЪТИЩАТА НЕ СА ГОТОВИ И НЯМА ПАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди