изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:24 EEST
Кажете „не" на студените напитки    
Китай

В практиката на съветските рентгенолози бил регистриран следният случай. Трябвало да се задържи бариевата каша в стомаха, за да се направи рентгеново изследване. Но се оказало, че ако кашата бъде изпита без да е затопляна (т.е. веднага от хладилника), то тя напуска стомаха много преди рентгенолозите да успеят да настроят тогавашната си съвършена апаратура.



Рентгенолозите се заинтересували от този факт, провели експеримент и открили, че ако по време на хранене се пие студена напитка (например, ледено студена вода или кола с лед), то времето, което храната прекарва в стомаха се съкращава от 4-5 часа на 20 минути, т.е. при приема на студена вода, храната буквално се изтласква от стомаха.

Това на първо място директно води до натрупване на излишни килограми, тъй като с такава храна е невъзможно да се заситим и много скоро отново ще сме гладни. На второ място, така започва процес на гниене в червата, защото не се осъществява нормално смилане на храната.

Може би на този принцип Макдоналдс трупа огромни пари. Изпивайки студената кола например заедно с храната, човек никога не може да се насити, което означава, че ще му се прииска да похапне още няколко пъти. Но това не важи само за колата, а за всички студени напитки.

В стомаха произтича подготовка на белтъчините за следващия етап на обработка и усвояване. Затова бъдете внимателни! Ако изпиете нещо студено след хранене, то белтъчините в храната няма да се преработят пълноценно в стомаха и няма да се разградят на аминокиселини. Храната бързо ще напусне стомаха и всички белтъчини просто ще изгният в червата (необработените белтъчини при температура от 36.6 градуса сравнително бързо започват да гният).

Вие не само напразно ще сте похарчили парите си за храна, но и вместо полза ще си навредите с чревни възпаления и дисбиоза.

И така изводът е, че не трябва да се пият студени напитки преди, по време и след ядене. Всички течности трябва да са с температура не по-ниска от стайната. Това важи и са сладоледа – не си струва да ядете сладолед като десерт, защото ефектът ще е същия – храната бързо ще напусне стомаха и белтъчините в нея ще останат непреработени.  http://bulgarian.cri.cn

 


Сходни връзки

Кажете „не" на студените напитки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди