изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 10:43 EEST
Защо псетата вият в хор срещу Унгария ?    
КоментариПремиерът на Унгария успя да договори изключително изгодни за страната му условия по разширяването на унгарската АЕЦ „Пакш“ с „Росатом“, но това не се хареса на Европа и САЩ


„Росатом“ ще инвестира над 10млрд.евро в проекта по разширяване на единствената унгарска ядрена централа – АЕЦ „Пакш“ срещу изключително ниска лихва.

Виктор Орбан се договори с „Росатом“ за разширяването на АЕЦ „Пакш“ с руска ядрена технология. Русия ще кредитира на 100% изграждането на централата, а кредитът ще се връща чрез продажби на ток от нея. Кредитът е за 10 млрд. евро и е договорен при лихва от 3,99% до 4,5%, което е изключително ниска лихва за подобен кредит.

Самия Орбан коментира договора така -

„Никога не съм сключвал по-изгоден договор“

 

Енергетика + геополитика 

Разбира се, останалите с пръст в ръка еврочиновници и лобисти веднага започнаха да извиват ръцете (по-точно да се опитват) на Виктор Орбан. Денят, в който договора бе подписан Европейската комисия веднага се нахвърли над премиера на Унгария и го обвини в „нарушение на европроцедурите“ – пуснал „Росатом“ без конкурс. Всички обаче знаем, че енергийните проекти са и геополитическа надпревара между Русия и Запада.

Така, например, не помня ЕК да се възпротиви, когато кабинета „Орешарски“ възложи на американската „Уестингхауз“ изграждането на реактор в „Козлудуй“ – без конкурс, без никакви параметри и под съмнителна технология. Изведнъж обаче протестите утихнаха – свършиха се „красивите“ и оригиални „хепънинги“, а на шепата протестиращи, които останаха вече никой не обръща особено внимание – след около 250 дни на „дежурен“ протест те се превърнаха в нещо обичайно. Част от обстановката. Ще има руския 
„Южен Поток“, за американците също се „измисли“ проект и баланса някак бе намерен….

….но

за АЕЦ „Белене“, която струвала „200 милиарда“  според хора като Радан Кънев (РБ) или пък Бойко Борисов (ГЕРБ) (реалната цена на АЕЦ „Белене“ беше окончателно заявена от ръководителя на „Росатом“ – Сергей Кириенко – 6,3 млрд. всичко на всичко) и „България няма пари за нея“ (макар, че стократно беше преповторено, че финансирането може да бъде поето изцяло от руската страна, а нашата държава да запази 51% дял) сега ще бъдем осъдени от Арбитражния съд от „Росатом“. Защото, както казах – всичко е геополитика. Слабохарактерните подлизурковци, които стоят начело на държавата ни в последните правителства ту разиграваха Русия, ту САЩ и Европа. Ту строяха „Белене“, ту беше „гьол за 20 млрд.“. Русия и САЩ ни притискаха, всяка за своите проекти и интереси, съответно водейки кампания срещу конкурентите, което тотално дезинформира и обърка ссамите хора, които дори бяха попитани като видни ядрени специалисти дали искат „Белене“ чрез референдум. А в  мъничка държава като България да разиграваш САЩ или Русия за енергийни проекти може да ти струва дори и оставката.

Не може всички да те обичат и Виктор Орбан го знае.

Сега европейските чиновници отново се опитват да извиват ръцете на Виктор Орбан - заплахи, натиск – а той съвсем спокойно за пореден път заяви, че пътя на Унгария се определя от нейния собствен интерес и ако той не съвпада с ЕС това може да значи и че Унгария ще напусне съюза. 

Появи се и невъзпитаната американска чиновничка Виктория Нюланд, изпратена по случая от Държавния департамент на САЩ. Тя специално долетя до Будупеща, за да се скара на унгарския премиер за това, че не спазвал правилата за диверсификацията на енергийните източници и била „загрижена“, че договора с „Росатом“ бил „енергийна зависимост от Русия“. А тя по начало самата централа си е с руска ядрена технология…

Разбира се, в този момент вече бяха организирани и протести, отразени като „недоволството на унгарския народ от подписания договор“. Реално – не повече от 3 000 „недоволни“ от изгодния за Унгария договор с „Росатом“ на протест, организиран (и то в почивен ден – неделя) от лявоцентристка опозиция. 

Г-жа Нюланд отлетя към Украйна, където малко по-късно прати ЕС „да си го начука“ в телефонен разговор, който беше разпространен в медиите. Европейските плъхове се разцвъркаха – според Ромпой това изказване е „недопустимо“, Виктория Нюланд и САЩ се направиха на „засрамени“ и една седмица се извиняваха на своите европейски партньори.

Знайни и незнайни песове сега вият и лаят по унгарския премиер Виктор Орбан. Като почнем от претенциите на Световния Еврейски Конгрес, че Виктор Орбан и унгарците не се чувствали достатъчно виновни за Холокоста и преследването на евреите през Втората световна, минем през европейските чиновници, банките, монополите и корпорациите, които Виктор Орбан изрита без никакво колебание от Унгария и стигнем до…онези пет платени келешчета в София, които организираха „протест“ пред посолството на Унгария (снимката долу) – защото те били „зелени“, против ядрената енергетика са и са солидарни и загрижени за „горкия“ унгарски народ, който впрочем може само да ни бъде за пример, както и самият Виктор Орбан. Но те са на надник при господин Прокопиев и това реално не ги вълнува.

125

Сега гарантирано тока на унгарците ще поевтинее с 13% ( когато развиваш енергетиката си, а не я унищожаваш под натиск от същите тези псета, който вият срещу Орбан, може да се намали цената на тока, а не, по „бюрократичен“ път). Унгария ще получи свежа и сигурна инвестиция от 10 млрд.евро срещу нищожна и символична лихва между 3,99% и 4,5%, унгарски фирми също ще вземат участие в проекта и тъй като проекта ще се изплаща посредством продажбата на ток за обикновенните унгарци той няма да струва и един форинт.

?

http://alterinformation.wordpress.com

 


Сходни връзки

Защо псетата вият в хор срещу Унгария ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди