изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:52 EEST
РЗИ: НЯМА РИСК ЗА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЛАСТТА ОТ ЕБОЛА    
ЗдравеРегионалната здравна инспекция в Добрич разпространи до болничните заведения дефиниция за вируса Ебола.

Не съществува никакъв риск за жителите на областта, но ние сме длъжни за инструктираме болничните заведения за това как се класифицира заболяването, какви са препоръките към пътуващите, така, както при всяко ново заболяване, обясни директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова. Тя подчерта, че ситуацията в област Добрич е спокойна и няма нищо, което да е повод за притеснение.

Според разпространената дефиниция, клиничните критерии за заболяването са температура от 38,6 и повече градуса и един от следните признаци – тежко главоболие, повръщане, диария, коремни болки, необяснимо кръвотечение в различни форми, мултиорганно поражение.

В период от два до 21 дни след излагане на вируса болестта може да започне внезапно с температура, болка в мускулите, слабост, главоболие и болки в гърлото.

Висок риск от заразяване с вируса има при близък контакт „лице в лице“, например при разстояние от 1 метър, без лични предпазни средства, включително и очила, или при сексуален контакт без предпазни средства.  Възможност за зараза има при кожно нараняване, включително убождане от игла, или заразяване с телесни течности, с тъкани или с лабораторни проби от заразен с Ебола. Опасност има и при участие в погребални обреди, при които има директен контакт с тленните останки на починал в заразена зона, без да се ползват съответните лични предпазни средства, както и при директен контакт с прилепи, гризачи или примати, живеещи или починали в заразени зони, или директен контакт с дивечово месо.

Трябва да се проучи всяко лице, при което са налични клиничните и епидемиологичните критерии  или има висок риск от заразяване и поне един от клиничните критерии. Подлежи на съобщаване на национално ниво, на епидемиологично проучване и лабораторно изследване за потвърждаване или отхвърляне.


Доналд Тръмп: Обама трябва да се извини и да подаде оставка

Първи случай на Ебола в Ню Йорк (обновена)

Актрисата Тори Спелинг под карантина със съмнения за ебола
БОЛНИЦАТА ЧАКА УКАЗАНИЯ ОТ РЗИ ВЪВ ВРЪЗКА С ЕБОЛА
Как да избегнем заразяване с Ебола
ИЗМАМНИЦИ ПОИСКАХА 21 000 ЛЕВА ЗА „БОЛНА” ОТ ЕБОЛА
Еболата стигна до Брюксел
Румънски гражданин със симптоми на заразяване с ебола е хоспитализиран днес
Шефката на СЗО: Епидемията от ебола е неконтролируема!
Оглавяващият борбата с еболата почина от вируса
Смъртоносният вирус от Африка

 


Сходни връзки

РЗИ: НЯМА РИСК ЗА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЛАСТТА ОТ ЕБОЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди