изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:05 EEST
И В ТЕРВЕЛСКО Е ЗАСЕЧЕНА ХИЩНАТА КАЛИНКА-АЛИГАТОР    
Екология

Хищната китайска калинка-алигатор, за която НДТ съобщи, че отново е в някои от кварталите на Добрич, е била забелязана и в Тервелско – в село Кочмар, съобщи известният ентомолог проф. Христо Контев. През 2010 г. той първи алармира за появата на насекомото в Добруджа.



Той припомни, че тя е била използвана за борба с листните въшки. Внесена е през 1995 година в Гърция, откъдето премина  границите на България.

Тази година е имало много листни въшки и, според проф. Контев, това е причината хищната калинка да се е намножила и да се е получил каламитет. През миналата година, когато бе много сушаво, нямаше листни въшки и китайската калинка не бе наблюдавана в региона.  Ентомологът е категоричен, че насекомото не е опасно за човека. Според него, проблемите, които може да създаде, са за винопроизводството, тъй като мигрира в лозовите масиви и при прането на гроздето попада с него във виното, а акалоидният й сок разваля качеството му. Друг проблем е, че, когато свършат листните въшки, може да нападне местната калинка.

Само жабите и мравките могат да се справят с китайската калинка. Друг хищник, който се храни с този вид калинки е водното конче. Такова е наблюдавал проф. Контев през последните дни.

Припомняме, че жители на Добрич алармират за нашествие на китайските хищни калинки от вида алигатор. Според потърпевши, те са плъзнали навсякъде и нищо не може да ги спре. Влизали в домовете чрез изпраните дрехи, след прибирането им от простира. Вмъквали се и между процепите на дограмата, дори през комарниците. Според живеещи в квартал „Добротица”, те се струпвали по терасите. Затова се опасяват, че калинките имат намерение там да презмуват.  НДТ

 

 


Сходни връзки

И В ТЕРВЕЛСКО Е ЗАСЕЧЕНА ХИЩНАТА КАЛИНКА-АЛИГАТОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди