изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:05 EEST
Парламентът започва със свалянето на Искров    
Парламент От 14.00 часа днес новоизбраното 43-то Народно събрание ще проведе първото си заседание. Смяната на гуверньора на БНБ Иван Искров заради кризата с КТБ е точка първа от дневния ред на 43-ото народно събрание. Консенсус за това бе постигнат и вчера между лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков.

"По темата КТБ сме категорични, че още утре трябва да се смени или целият Управителен съвет, както казва господин Миков, или най-малко управител и подуправител в банковия надзор", отсече Борисов. "Ще подкрепим тази позиция. С г-н Борисов коментирахме. Имаме обща воля да се върви към това решение", каза в отговор и Миков, припомня "Стандарт" единната позиция на лидерите на двете най-големи политически сили.

"Всичко по закон е в ръцете на БНБ и те умишлено, вече три месеца, бездействат. Не мога да си представя, че 4,2 милиарда така ще се изпарят и всичко това в рамките на месец", посочи Генерала и припомни, че седмици по-рано БНБ е дала на банка "Виктория" лиценз, което означава, че според централния депозитар тогава КТБ е била в добро състояние. "Значи нещо има, което се надявам да разберем", посочи лидерът на ГЕРБ. "Ние с господин Борисов сме участвали в обсъжданията при президента по темата КТБ и тогава и той, и аз поставихме стриктно въпроса да се действа по закон", допълни лидерът на БСП. "Изгуби се ценно време. Защо - е въпрос, на който други трябва да дават отговора. Не може постоянно политиците да са отговорни за всичко", заяви Миков.

Борисов пък отбеляза, че се съмнява в достоверността на доклада за Корпоративна банка. "Защото това не е възможно и тук Орешарски и Чобанов не трябва да бягат от отговорност. Те допуснаха това да се случи и да се нанесе този удар на банката. Не помните ли, че "Виктория" беше купена и тогава всички вие писахте, че я купува КТБ, които са в отлично състояние? Я върнете. Това ще е един месец разлика. Тези хора трябва да понесат съдебна отговорност. Управител, подуправител. Как така?", ядоса се още веднъж Борисов. И обеща след сформирането на кабинет да каже дали ще се осигурява държавна гаранция за КТБ.

Според него всички, които са виновни, трябва да си понесат последствията. Борисов отново обясни по времето на управлението на ГЕРБ в най-тежката финансово-икономическа криза те не са позволили нито една банка да се разклати. "Сега, когато кризата мина, да вадим милиарди да подкрепяме банка, това не е в програмите нито на ГЕРБ, нито на БСП, а и товари бюджета", обясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов бе категоричен, че партията му няма кандидат за поста гуверньор и ще се търси безпартиен човек с възможно най-добрата репутация.

Такава позиция още в края на 42-ото народно събрание заеха и ДПС. Депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски подготвиха специален закон, който предвижда международен одит на трезора, изваждане на светло на всички кредитополучатели, заемали високи държавни постове, и на реалните собственици на офшорките, получавали заеми.

Реформаторският блок също свалиха доверието си от настоящия гуверньор Иван Искров и поискаха неговата смяна. В края на миналия парламент Искров с писмо до председателя на Народното събрание изяви готовност да подаде своята оставка, ако парламентът бързо избере негов заместник. По закон гуверньорът на БНБ може да бъде сменен именно ако подаде оставка или при изтичане на мандата на управителния съвет - което ще се случи в средата на следващата година.

КАКВА Е СТАНДАРТНАТА ПРОЦЕДУРА ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА НОВО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Новоизбраното 43-то Народно събрание ще проведе първото си заседание на 27 октомври 2014 г. от 14.00 часа. Събранието се свиква с указ на президента Росен Плевнелиев, издаден на 21 октомври 2014 г., на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Заседанието на парламента ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР, съобщава на сайта си НС.

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, който ще произнесе слово. В 43-ото Народно събрание това е Стефан Данаилов, уточняват от пресцентъра на Народното събрание.

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвените листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. На заседанието ще бъде избран председател на 43-ото Народно събрание. Депутатите ще гласуват проекторешение по процедурата на избора. Изборът ще бъде произведен съгласно приетата процедура, след което ще бъдат обявени и резултатите.

Избраният за председател на 43-ото Народно събрание ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Следва избор на заместник-председатели на Народното събрание и приемане на решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Гласувани ще бъдат решения за избиране на временни секретари на парламента и на Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента.

Новите 240 народни представители бяха избрани от листите на рекорден брой политически сили - осем. В резултат на проведените на 5 октомври предсрочни парламентарни избори място в 43-ото Народно събрание намериха ГЕРБ, "БСП - лява България", ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, "България без цензура", "Атака" и АБВ.

С най-голяма парламентарна група в новия парламент ще разполага ГЕРБ – 84 народни представители. "БСП - лява България" ще има 39 депутати, а третата по големина група е тази на ДПС с 38 народни представители. Реформаторският блок ще бъде съставен от 23-ма депутати, Патриотичният фронт от 19, а "България без цензура" от 15. С по 11 депутати са "Атака" и АБВ.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Парламентът започва със свалянето на Искров | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди