изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 13:06 EEST
Маргарита Михнева пред "ПИК" и "Ретро": Бях повече от любовница на Вежди – бях муза за четката му!    
Интервюта

„ВИП Брадър” е терор – само Данчето Христова и Камелия Тодорова са звезди



Маргарита Михнева е една от най-известните български журналистки с дългогодишен телевизионен опит и затова е предпочитан коментатор на всички обществени събития. Пред ПИК „Ретро” тя коментира явлението „ВИП Брадър”, чиито нов сезон чупи рекордите по скандалност. Михнева разказа и за отношенията между нея и Вежди Рашидов, които отново са актуални заради новата изложба с голи жени на бившия културен министър. Експозицията пожъна голям успех и затова и огромен интерес предизвика слухът, че Рашидов е рисувал гола и Маргарита Михнева.

- Г-жо Михнева, като опитен журналист как ще коментирате тенденциите, които показва „ВИП Брадър“ за обществото ни?

- Моля ви се - извадката на обществото не е Албена Вулева и майка й! Като цяло не гледам това предаване, но когато съм го засичала си мисля, че единственото, което постига е да отклонява общественото внимание от истински важните теми, а не да поставя такива. В тези тревожни времена, подобни шоута само отместват интереса на публиката от сериозни скандали към един безсмислен сеир. Това не е извадката на нашето общество и го спрете като превключите дистанционното. Едва ли Албена Вулева и майка й са типичните българи, чиито разговори трябва да следим денонощно.

- А Евгени Минчев, който бе най-скандалният участник?

- Той също и въобще не искам да коментирам. Тези хора не са критерий за българите. Освен това не са никакви звезди. Единствено Йорданка Христова се вписва в това определение донякъде. Затова не бива да се казва „ВИП Брадър”, а „Биг брадър”. Телевизията преди всичко трябва да възпитава и да е коректив на обществото и държавата. А в случая тя приспива сетивата на българите и ги кара да спят пред екрана, вместо да се бунтуват в тези сложни и тревожни времена, когато виждаме какво се случва.

- Има ли някой ВИП в къщата според вас?

- Има – освен Йорданка Христова, безспорно Камелия Тодорова е ВИП. Тя има кариера и пее, и мястото й не е там. Останалите въобще няма нужда да се коментират. Въобще това предаване е проект, който трябва да се преосмисли. А коментаторите са нещо страшно. Маги е по-мъжкар, обаче за Венета Райкова и другите, нямам думи.

- На Венета обаче това й е работата, да бъде по-рязка?

- Венета си върши работата, това са й казали продуцентите, толкова може. Тук са виновни хората, които налагат това всяка вечер.

- Чисто политически беше ли ви интересно как гласуваха участниците - 10 за ГЕРБ, 1 за БСП, 1 за АТАКА и 1 за АБВ? Изненадва ли ви това?

- Нека си гласуват, както иска. Въпросът е, че Нова телевизия отклонява общественото внимание. Веднъж пуснаха услужливото интервю на Диана Найденова със скандалния собственик на взривения завод „Миджур” Валери Митков, който вместо да обясни как е станал взрива, говори за терор, после пък Сашо Диков подсказва, че главният прокурор говори глупости. След това с „ВИП Брадър” продължават да ни разсейват от важните въпроси. Това се казва информационен тероризъм.

- Госпожо Михнева, покрай новата изложба с акварели на съблечени жени на Вежди Рашидов, се появиха слухове, че сте му позирала и вашето тяло е сред изобразените на една от картините. Така ли е?

- От всички глупости в тези слухове единствената истина е, че Вежди ме е рисувал. Това е действителният факт. Но не съм му позирала гола и моето тяло, доколкото ми е известно, не е в тази изложба. Аз знам, че то е на една единствена картина, която от 30 години и до момента се пази в една галерия в Испания и това платно не е част от настоящата изложба.

- Значи сте го вдъхновили да ви нарисува, без да му позирате и без да знаете?

- Казвам, каквото знам – че ме е нарисувал в една картина преди 30 години, която аз съм виждала само веднъж. Това е един прекрасен спомен и красиво изкуство.

- Имаше спекулации, че е спомен за една споделена страст...

- Била съм муза за четката на Вежди, а това е много повече от страст. За да създаде творецът каквото и да било, му трябва много страст. Така се прави изкуство.

- Муза и нищо повече?

- Защо нищо повече? Да си муза е много повече от това да си любовница. Любовницата е за кратко, а музата – за цял живот! Освен това за хора като Вежди не отива да се говори с толкова пошла терминология, както се прави в България. Това не е чалга, силикон и клюки кой с кого е спал. Това е връзка, от която е сътворена една красива картина. Нищо повече.

- А каква е историята й?

- Ние бяхме близки приятели и се чувахме редовно и когато той замина за Париж. Рисувал ме е именно по това време и затова съм със слушалка в ръка. Такава му е била асоциацията за мен, докато е бил в чужбина – гола със слушалка. Подробности не знам. Важното е, че картината се пази и остава един добър спомен в живот, в който всичко е преходно. Радвам се, че се пази като един символ, а не е изчезнала като например пръстена на Лора от Яворов. Аз не сравнявам картината на Вежди с пръстена, разбира се, но искам да кажа, че и в двата случая става дума за изкуство и в такива случаи не може да се борави с клюкарски език. Някой задава ли въпроса Явор спал ли е с Лора или имал ли е деца?! Това са глупости и нямат място в разговора за символи като в стиховете „Душата ми е стон”, които поетът пише, след като дарява пръстена на Лора. Трябва да пазим тези символи на големите творци.

- Какво се е случило с този пръстен? Вие алармирахте наскоро, че е изчезнал, но как е станало това?

- Това трябва да проверят компетентните органи и да каже собственикът на взривения завод „Миджур” в Горни Лом – Валери Митков, който е и във владение на къщата на Пейо Яворов в София. Тя е купувана и препродавана 9 пъти в годините на демокрация, а последният й собственик е масонът проф. Митков. За да я получи и то на никаква цена, трябва да е имал политически връзки и да му бъде разрешено. Нещо повече – той години наред не прави нищо, за да я реставрира и тя вече е пропаднала и опасна. Въпреки това вместо да му я вземат, както е по закона за културните паметници, от Столична община и главният архитект му дават разрешение да я превърне в бар с 33 места.

Този човек, в чиито завод се изпариха 15 души, опорочава и светлия образ на Яворов. Интересно е и друго – докато той е собственик на къщата на поета, оттам е изчезнал опаловият пръстен, който Яворов подарява на любимата си Лора и по този повод пише великите строфи „Душата ми е стон, душата ми е зов...” Така че само той може да каже къде е този символ на България, който е важен за родината ни както косата на Левски например.

http://pik.bg

 


Сходни връзки

Маргарита Михнева пред "ПИК" и "Ретро": Бях повече от любовница на Вежди – бях муза за четката му! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди