изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:32 EET
Борисов готов да управлява и сам, ако няма коалиция с РБ    
Политика При тази ситуация на нестабилност предложихме или нови избори, или коалиция с РБ, заяви Бойко Борисов. Той обаче е готов ГЕРБ да управлява и самостоятелно. Борисов даде брифинг пред журналисти, след като по негова покана лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол дойде в София и обяви, че веднага трябва да бъде сформиран дясноцентристки кабинет с премиер Бойко Борисов. Дол изключи ЕНП да подкрепи коалиция с Патриотичния фронт заради "ксенофобските им изказвания".


"Стабилност не може да има при така разпределените партии в парламента. Моят ангажимент към ЕНП е да внеса проектокабинет. Ако подпишем коалиция с Реформаторския блок, внасям това, ако не - ще внеса само на ГЕРБ с 84 депутати. Да го подкрепят и други, ако искат, правителство. Аз не считам, че от Реформаторския блок ще бъда зависим", добави Борисов, цитиран от БНР.

Той добави, че ако имаше 121 депутати, нямало да пита никого, сега очаква, ако други партии подкрепят програмата на ГЕРБ, да ги подкрепят.

Лидерът на ГЕРБ осветли причината да поиска коалиция на малцинството с РБ и без Патриотичния фронт - след изказването на лидера на НФСБ Валери Симеонов от парламентарната трибуна в понеделник, получил от евроатлантическите си партньори въпрос:

„Това ли са новите Ви колеги?”.
Борисов бе категоричен, че изказването на Симеонов не отговаря на евроатлантическите ценности на ГЕРБ.

При представянето на приоритетите на ПФ на старта на 43-то НС Симеонов изброи въвеждане на изпит по български за всички деца, навършили 6 години, изучаване на дисциплината "патриотизъм", военно обучение в средния образователен курс и връщане на казармата. В програмата на НФСБ и ВМРО е заложено и спешно възстановяване на ракетните бази в Южна България.

"Нищо против ПФ, Валери Симеонов е един достоен мъж – излезе и си каза неговата програма, за съжаление, тези неща не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация и ще ни вкарат в тежък конфликт. Представете си опашка от 6-годишни деца за изпит по български език, представете си как се поставят ракетни системи срещу Гърция и Турция. Ако иска Лукарски да си подпише с тях, си е негова работа и да отиде в Брюксел да се оправдава”, коментира Борисов.

Божидар Лукарски е лидер на СДС, която членува в ЕНП.

Междувременно Валери Симеонов не се съгласи, че отношенията между ГЕРБ и ПФ са се изострили и коментира.

"Предлагам ви да изчакаме Жозеф Дол да си замине, пък може да има някаква промяна".

На въпрос дали е възможно коалицията да се откаже от точките, които притесняват Борисов и ЕНП, той каза, че такъв отговор може да има само след колективно решение на органите на коалицията.

По-рано Симеонов отхвърли възможността ПФ да подпише коалиционно споразумение с ГЕРБ и РБ и остана на позицията, че може да участва в управлението с експерти. Той за първи път допусна и широка коалиция, при която в правителството със специалисти да участват и хора на БСП, АБВ и ББЦ.

Междувременно между ГЕРБ и РБ отново прехвърчаха искри. След срещата на Дол с Меглена Кунева, Радан Кънев и Божидар Лукарски, която се проведе в присъствието на Борисов, той излезе видимо ядосан и затръшна вратата след себе си, предаде БНР.
И Борисов, и Реформаторите отказаха коментар.

По-късно Кънев написа във Фейсбук лаконично:

"Срещата с @JosephDaul: Силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа. ‪#‎РБ‬ предстои да вземе решение".
dir.bg/
 


Сходни връзки

Борисов готов да управлява и сам, ако няма коалиция с РБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди