изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:52 EET
По-ниско налягане на руския газ, теглим от Чирен    
НовиниДоставките на природен газ от Русия са намaлели през последните дни и теглим нужните количества от хранилището в Чирен. Това обяви след заседанието на кабинета Васил Щонов, министър на икономиката и енергетиката в служебното правителство, цитиран от БТА.


Вчера от "Газпром" заявиха, че попълват собствените си газови резерви, което води до спад в налягането. От компанията обещаха доставките да бъдат нормализирани до седмица. Налягането по газопровода у нас трябва е около 38 бара /атмосфери/, но се колебае между 30 и 35 бара през последните няколко дни, каза Щонов. Доставките, които България е заявила, не се получават, подчерта той.

Средно дневно през зимата консумацията на природен газ е около 10 - 11 млн. куб. метра. Сега то е между 7 и 8 млн. куб. метра. Вчера консумацията е била 7,6 млн. куб. м.

Въпросът е налягането да не пада под 28 бара., каза вчера вицепремиерът Екатерина Захариева.

От Чирен сега се тегли между един и два млн. куб. метра на ден. Това са нормални флуктуации, посочи Щонов. Става въпрос за технически проблеми в Русия, които са временни и се очаква в скоро време да бъдат решени.

На границата между Русия и Украйна обаче няма измервателни уреди и това може да е повод за спор между двете страни. А и ние не можем да потвърдим къде точно е проблемът, добави Щонов.

Засега се очаква тези флуктуации в доставките да продължат поне седмица и до техния край ще се черпят запаси от Чирен, каза министърът.

Максималният дневен капацитет от Чирен е 4,1 млн. куб. метра на ден. Ако това количество се надвиши, ще се наложи топлофикациите да преминат на мазут. Очакванията това да се случи обаче са много, много малки, смята Щонов.

Капацитетът на находището в Чирен е 483 млн. кубически метра, каза министърът. През най-студения зимен месец - януари, средното дневно потребление е между 10 и 11 млн. тона като може да стигне и до 15 - 17 млн. куб. м. при много студени дни, както е било тази година на 9 януари.
dir.bg
 


Сходни връзки

По-ниско налягане на руския газ, теглим от Чирен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди