изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-21 @ 14:12 EEST
АКТУАЛИЗИРАХА БЮДЖЕТА И КАПИТАЛОВАТА ПРОГРАМА НА ДОБРИЧ    
Новини

Електромобилите вече са освободени от такса за паркиране на територията на общинатаУчителката Росица Божилова ще е новият член на Общинския съвет в Добрич от групата на ПП ГЕРБ, след като Живко Мартинов бе избран за народен представител. Той в понеделник, когато парламентът започна работа, е подал заявление за напускане на местния парламент. След изтичане на законовите срокове, се очаква на следващото заседание Росица Божилова да положи клетва като общински съветник.

На сесията вчера бе разгледана информация за извършени промени на приходите и разходите по бюджета на Общината през трето тримесечие на 2014 година. Уточненият план по приходите и разходите към 30 септември е в размер на 49 470 117  лева, в т.ч. за държавни дейности – 28 880 400  лева и за местните дейности –  20 589 717   лева. Първоначално годишният финансов план на общината възлизаше на 45 533 000 лева, а с уточняването му към средата на годината достигна 46 408 000 лева.  С последните служебни промени ресурсът за делегираните от държавата дейности се увеличава с 1 637 000 лева - до 28 880 000 лева. Общината е получила допълнително средства по националната програма "Информационни и комуникационни технологии в училище", за увеличение на стандартите за издръжка в образованието, за подобряване на материалната база в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" след наводнението през юни, за съфинансиране на проекти в културни институции и други. Финансовият ресурс за местните дейности нараства с близо 1 424 000 лева - до около 20 590 000 лева. Ръстът идва от получените помощи и дарения след бедственото наводнение, от усвоен кредит от фонд "ФЛАГ" за реализиране на общински проекти и други.

Собствениците на електромобили в Добрич ще бъдат освободени от такса за паркиране в Синята зона на града. Това решиха общинските съветници, като приеха промени в Наредбата за организацията и безопасността на движението. Право на безплатно паркиране в централната градска част ще имат и гостите на града, които са с електромобили. Промените се въвеждат, за да се насърчава производството и ускореното навлизане на екологичните превозни средства, поясни кметът Детелина Николова, вносител на предложението.

На заседанието на Общинския съвет в Добрич бе дадено съгласие за участие на Общината в създаване на сдружение на общините, които ще ползват общо регионално депо. Тя е включена в Националната програма за управление на дейностите по отпадъците, като част от общините които ще ползват общо регионалното депо в с. Стожер с финансовата подкрепа на ОП “Околна среда 2007-2013г.“ Община Добрич, съвместно с останалите 8 общини от регион Добрич и СНЦ „Управление на отпадъците – Регион Добрич“, участва в осъществяване на проект: „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич“. Проектът включва изграждане на регионално депо за отпадъци с. Стожер и две претоварни станции – Тервел и Балчик.

Осем жилищни постройки да бъдат извадени от капитала на общинското дружество „Жилфонд инвест” ЕООД, реши още местният парламент. Четири от имотите – по улиците „Филип Тотю”, „Христо Ботев” и бул. „Добричка епопея”, са освидетелствани  като негодни и самосрутващи се и са предвидени за събаряне. Другите четири имота – на улиците „Александър Стамболийски”, „Христо Ботев” и „Река Осъм” и на бул. „Русия”, са пострадали при наводнението на 19 юни. Разрушените от водния порой къщи бяха извадени от счетоводните регистри на „Жилфонд инвест”, а останалите четири постройки бяха върнати в капитала на общината с цел бъдещо разпореждане с тях.

Дадено бе съгласие да бъдат продадени три общински поземлени имота с цел осигуряване на приходи за общината. Единият е по ул. „Индже войвода“ и е с площ 346 квадратни метра. Той е отреден за жилищно строителство. Началната му тръжна цена е 19 350 лева. Вторият имот е по ул. „Свещеник Павел Атанасов“ и е с площ 3637 квадратни метра, отреден за производствена и складова дейност. Продава се заедно с построена масивна едноетажна сграда. Началната тръжна цена за земята е 123 700 лева, а за сградата – 120 000 лева. Третият имот е на същата улица и е с квадратура 3985 кв. метра. Също има построена сграда. Началната тръжна цена на земята е 135 500 лева, а на сградата – 247 600 лева.  Дадено бе съгласие за продажба на масивна двуетажна сграда по ул. „Хан Кардам“, към която има проявен инвеститорски интерес. Тя ще бъде продадена на търг с тайно наддаване с начална тръжна цена от 121 00 лева.

Общинският съвет даде съгласие Общината да кандидатства с проект по българо-швейцарската програма за сътрудничество, програма „Насърчаване на социалното включване на роми и други уязвими групи“.

Актуализирана бе програмата за капиталови разходи. Причината – отпадане на необходимостта от реализиране на два заложени разхода. Единият е за изграждане на площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата. Тъй като се е наложило да се избира нова площадка, то изграждането тази година няма да може да се реализира, а само ще се актуализира проектът. Освен това, са проведени разговори с РИОСВ, откъдето са заявили готовност да  финансират изграждането на площадката от средствата, които ежегодно общината отчислява. С освободените от този обект средства ще бъдат изградени или ремонтирани детски площадки в града. Вторият  обект, от който се освобождават средства, е изграждането на въздушна кабелна мрежа във връзка с реализирането на проекта за енергийно ефективно осветление, финансиран от фонд „Козлодуй“. Изграждането ще се поеме от фирмата, която ще реализира дейностите по проекта. С освободените средства ще се изгради дъждовна канализация в квартал „Дунав“, ще се изградят още 5 или 6 автобусни спирки, ще де извършат енергийни одити на общински сгради. НДТ

 


Сходни връзки

АКТУАЛИЗИРАХА БЮДЖЕТА И КАПИТАЛОВАТА ПРОГРАМА НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди