изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-23 @ 18:15 EEST
Учени представят иновативни подходи в селекцията на полски култури    
ЗемеделиеНа 30 и 31 октомври 2014 г. в Добруджански земеделски институт – гр. Генерал Тошево ще се проведе Национална научна конференция на тема: “Традиционни и иновативни подходи в селекцията и агротехниката на полски култури”. Конференцията е посветена на 85-годишнината от рождението на Тодор Рачински – виден български селекционер на пшеница, чийто жизнен и творчески път е неразривно свързан с Добруджански земеделски институт.

В конференцията ще вземат участие около 30 български учени с над 30 научни доклада на изследователи от научните бази на Селскостопанската академия в Генерал Тошево, Кнежа, Чирпан и Карнобат.
В историята на Добруджански земеделски институт и в историята на българската селекция на пшеница името Тодор Рачински е непреходна легенда, символ на съзидание, на сътворение на най-свещеното благо за българина – хляба, синоним на всеотдаденост на науката и на човешко достойнство, име, което заслужено се ползва от почитта не само на своите съвременници, но и на своите потомци. Той е селекционер на пшеница в Добруджански земеделски институт от 1963 г. до кончината си. Директор на института от декември 1974 до 1980 г.
В периода 1970-1979 г. създава 22 сорта пшеница, сред които Русалка, Чародейка, Юбилей, Тракия, Огоста, Скития, Рубин. Разработва теоретични и методични въпроси от приложната генетика на пшеницата. Извършва ценни изследвания по наследяването на количествените признаци, обуславящи продуктивността при пшеницата, както и най-подробни проучвания върху качеството на зърното и възможностите за съчетаване по селекционен път на високата продуктивност с високите технологични показатели.
Пръв оценява и използва световните селекционни постижения и ги въвежда в селскостопанската практика на страната; пръв създава и внедрява нискостъблените пшеници с повишена продуктивност и висока устойчивост на полягане, използва нови генетични източници за увеличаване потенциала на класа, за устойчивост срещу болести и други стресови фактори, за повишаване на качеството на зърното. Автор на 55 научни и научно-популярни публикации.
Завършва жизнения си път на 26. декември 1980 г. при автомобилна злополука, като оставя в наследство за поколенията ценни сортове, които и над 30 години след гибелта му заемат около 60% от засетите с пшеница площи в България.


 


Сходни връзки

Учени представят иновативни подходи в селекцията на полски култури | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди