изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:07 EET
ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ НА ДОБРУДЖАНСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ Е ТРАГИЧНО    
ЗемеделиеЛипсата на гориво е причинила забавяне на жътвата, което може да доведе до липса на семена за няколко от сортовете пшеница

Финансовото състояние на Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево, е трагично, от гледна точка на субсидирането на дейностите, заяви пред журналисти директорът му доц. Иван Киряков. Още в началото на годината бюджетът на института е намален с около 1,5 млн. лева. Независимо от това, от август почти няма разплащания на задълженията на ДЗИ.
Независимо че има добра реализация на семена за есенната сеитба, като са реализирани 1400 тона зърнено-житни култури, от които приходът е около 1,5 млн. лева, от тях нищо не се е върнало в института. Превежда се само фонд „Работна заплата“.
„Има уверение от ССА и МЗ, че заплатите ще бъдат разплатени т.е. бюджетът за ФРЗ е определен. За съжаление обаче издръжката на научната и производствената дейност не се субсидира, няма никакви разплащания, което силно затруднява работата на институтите, не само на Добруджанския земеделски институт, но и на цялата Селскостопанска академия. Можем да си зададем въпроса защо даваме заплати, след като не можем да осигурим работа“, коментира доц. Киряков.
Той посочи, че недостигът на средства се е отразил на научната дейност на института. Опитните полета със зърнено-житни култури са засети, но липсата на гориво е довела до редуциране и отлагане на почвообработките, което води до понижаване на качеството. Поради липса на гориво е забавена сеитбата на базовите семена за следващата година. „В момента сме на около 70% сеитба т.е. имаме още няколко сорта, които не са засети. Ако не се оправи времето, за да успеем да ги засеем, догодина няма да можем да предлагаме семена от 2-3 сорта от основните сортове, които се разпространяват в страната“, обясни И. Киряков. 
Нерадостната картина с финансирането води до това да продължава процесът на „изтичане на мозъци“ от института. Миналия месец отново е напуснал перспективен млад учен, която си е намерила работа във ВУЗ, където заплатите са значително по-високи. „Не е тайна, че началната заплата на асистент е 500 лева. Нормално е млади хора, които искат да се занимават с научни изследвания да търсят по-добро поприще. Но, не само заплатата е причина за това. Проблемът е в това, че младите хора искат да се развиват, да прилагат нови методи, нови технологии в изследванията, а в същото време няма финансов ресурс“, каза директорът.
Незаетият щат е три места за главни асистенти и едно за професор. Киряков припомни, че когато преди четири години е поел ръководството на института, в него са работели 40 научни сътрудници, а сега те са 30.
Той се надява, че един ден ще има политическа воля, на хората, които ръководят държавата, за да проумеят, че без земеделска наука и без наука като цяло, няма да има просперитет и няма да можем да вървим напред.  НДТ


 


Сходни връзки

ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ НА ДОБРУДЖАНСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ Е ТРАГИЧНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди