изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:00 EEST
Убиха глиган чудовище    
Лов и риболовГлиганът е по-дълъг от високия 190 см Дилян

Убиха глиган чудовище

Глиганът е по-дълъг от високия 190 см Дилян

Най-големият глиган, удрян в Западна Стара планина през последните години, падна повален от пушката на таксиджия. Ловецът Дилян Кандов оцеля по чудо от глигите на раненото двуметрово прасе.
Случката се разигра при лов на около 40 км от София - в гората между годечките села Лошушня и Шума. Дружинката от няколко години обикаля района с надеждата да удари огромен глиган, от който пропищели местните земеделци. След набезите му оставали страхотни поражения в нивите с царевица. Следите от стъпките били толкова грамадни, че и по-старите авджии твърдели, че такова животно не се е появявало в района. Късметът не се усмихвал на ловците и не успявали да вдигнат прасето. Така до последния излет, при който дружинката отново е за прасета. Слука има младият ловец Валентин Владимиров. Пред него от шубраците за секунда излиза екземпляр. Не успява да го види добре, но стреля. Глиганът се шмугва в гъсталака. Близо до Валентин е 42-годишният Дилян Кандов. По кървавите пръски двамата разбират, че животното е ранено.

"Не можах да видя добре, но май беше около 60-80 кг", казва Валентин и Дилян тръгва с кучетата по следата. Влиза в гъсталака и след малко лудогорските гончета усещат близостта на прасето.
"За момент застинах, защото пред мен изскочи нещо огромно. Кучетата ми Роналдо и Мути застанаха пред него и започнаха неистово да лаят. Това ми даде време да се прицеля. Иначе раненото прасе щеше да се впусне към мен и сигурно щеше да ме разкъса с глигите, които после се оказаха 20 сантиметра", спомня си Дилян.
Ловецът вдига "Берета"-та 12-и калибър и стреля. Огромното туловище обаче пада чак след второто бранеке.
И старите ловци признават, че подобен екземпляр не са виждали

"От години зареждам само български минимагнум, защото родното производство е най-добро. Благодарение на тях съм успял да пробия дебелата кожа и сланината. Като огледах, разбрах, че съм го улучил през 5 сантиметра в дясната плешка. Колегата му бе счупил крака. Интересното е, че и Валентин го е улучил с такова бранеке, понеже преди лова му дадох да зареди от моите", обяснява Дилян.
След изстрелите цялата дружинка се събира около падналото тяло. Оказва се, че никой от авджиите не е виждал подобно прасе. На снимката, която Дилян си прави за спомен, глиганът се оказва доста по-дълъг от високия 190 см мъж. Впоследствие се налага 8 човека да го товарят на джип. Претеглят го и кантарът показва 284 килограма.
"От 18 години ловувам, но такова чудо не съм виждал. Когато се разчу, дойдоха стари ловци от цялата околия, дори от Годеч. От тях разбрах, че в цялата история на дружинката са сваляни две-три подобни прасета", продължава Дилян Кандов.
Прасето се оказва млад, около 5-годишен екземпляр. Месото му е отлично и не мирише, явно защото досега не е било гонено, а и е яло предимно царевица и жълъди.
След слуката почерпките не секват. Приятелите и съседите на Дилян викали и техни познати, за да смогнат на килограмите с мръвка.
А таксиджията Дилян Кандов се готви за утрешния лов с надеждата за нова слука.

Раненият напада и убива Глиганите могат да бъдат изключително опасни, разказват авджии. Има случаи, в които диви прасета са убивали мечки. Те са отлично въоръжени с глигите си, черепите им са изключително здрави, а сланината ги прави почти бронирани.
Обикновено глиганът бяга от човека, но ако е притиснат натясно или е ранен, напада. Свинята майка също е склонна да атакува, за да защити малките си.
През 2006 година ранено при лов диво прасе уби случаен човек и рани друг в село Гара Лакатник.
Най-големият глиган, повалян в света, е чудовище с тегло около тон.

Владимир КЛИСУРОВ
 


Сходни връзки

Убиха глиган чудовище | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди