изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:18 EET
Красимир Райдовски: Получих анонимен плик с документи от КТБ!    
Интервюта Къде са 4-те милиарда от банката? - Да се обърнат към МОСАД!

Красимир Райдовски е ексразузнавач и шеф на пресслужбата на Министерския съвет в правителството на Жан Виденов. Завършил е ВНВУ "В. Левски" - Велико Търново и Висшия икономически институт в София. Работил е в София прес, БНТ и в Министерството на външните работи. Ексклузивно за “ШОУ” Райдовски прави анализ на кризата в КТБ, разкрива технологията за раздаване на необезпечени кредити, кои са хранениците на банката и каква е ролята на съпругата на Цветан Василев в неприятностите, които го сполетяха! Той казва:

“В България няма осъден банкер за раздаване на необезпечени кредити! На базата на спомените ми от близкото минало, Цветан Василев ще излезе с гордо вдигната глава”...



- Какви мисли и чувства предизвикват в теб последните събития около КТБ? Накъде вървят нещата, има ли светлина в тунела?
- В продължение на няколко месеца КТБ вече за втори път ме разплаква! Първият път плаках, като разбрах, че семейство Костови не могат да си купят кисело мляко и банички, защото парите са им в тази банка, а вторият път плаках, когато разбрах, че покривът на проф. Василева - съпругата на Цветан Василев, тече и наводнява швейцарския апартамент на семейството, който струвал 20 млн.!

Прави ми впечатление в темата за КТБ всеки коментира в зависимост от своите било то лични, било то корпоративни интереси, които защитава. Както дяволът чете Евангелието, така и всички тези хора оценяват това, което се случва в КТБ.

Има три категории заинтересовани:

ощетените от действията на ръководството на тази банка; близките приятели по една или друга причина на Цветан Василев и хората, които са били спонсорирани от Цветан Василев. Но на мен ми прави впечатление, че тази дейност - спонсорството на Василев, е била насочена само към обществено-значими обекти и действия, при които той може да получи обществено признание и да стане публично известен. Защото аз знам случай, в който мой познат се обърнал за помощ към него във връзка с едно дете, болно от церебрална парализа и вече втора година няма никакъв отговор. Знам и друг случай. Мой приятел отива при него, за да иска кредит, за да участва в приватизацията на дадено предприятие. Няма да конкретизирам, но фактът е абсолютно достоверен. Цветан Василев му обещава кредита, но след време отказва, защото решава той да закупи същото предприятие. И го купува! Просто използва човека като източник на информация за състоянието на това предприятие. Преценил е, че си струва, отказа кредита и го купува той. Човекът, който е лобирал за този мой приятел пред Цветан Василев, е политик. Той е излъгал и двамата.

- Хората искат да знаят кой е получавал необезпечени кредити от КТБ. Дали това ще стане?
- Публиката иска да знае кой и защо е давал необезпечените кредити и кои са кредитополучателите, но това е работа на специализираните органи в България. Те са длъжни да установят кой и при какви условия е получавал своите кредити.

Технологията, според някои хора, близки до кръга на Цветан Василев, е била следната: фирмата Х, която е по някакъв начин обвързана с него, получава една сума. 90 процента от сумата се връща обратно и не се знае къде отива, а с останалите 10 процента в определен период от време се обслужват само лихвите, за да не прави впечатление на някого, който евентуално би тръгнал да проверява, че кредитът не е обслужван. По същество този кредит не е обезпечаван с нищо! След известно време тази фирма би получила отново подобен кредит, отново 90 процента от кредита изчезват, и така се получава едно финансово перпетум мобиле!

Ние не искаме да знаем какви са депозитите на хората с милионите, за които важи законът за банковата тайна. Но ако специализираните органи проявят интерес, те вероятно ще стигнат до хора, известни в обществото, хора от политическия елит, които по никакъв начин не биха могли да докажат произхода на тези средства! По тази причина средствата са вложени като депозитите в банката от други финансови институции, които управляват средствата.

На първо място т. нар. финансово разузнаване би трябвало да е придобило някаква информация относно далаверите в КТБ, ако е имало такива. Но най-важният орган в случая е ДАНС, и по-конкретно тази дирекция, която работи за чистотата във финансовите институции. Оттам би трябвало да тръгне информацията.

Според мен непрекъснатите нападки срещу гуверньора на БНБ Иван Искров от една определена група хора, не са коректни.
Надзорът в централната банка работи на базата на официално придобивани документи от контролираната банка, в случая - КТБ. Този документ представлява доклад на ръководството на КТБ, подписан от всички членове на надзорния съвет, на управителния съвет. И ако Иван Искров получи уверение от шефа на банковия надзор на БНБ, че всичко е наред, той няма никакви основания да проявява каквито и да било съмнения. Затова би трябвало да се търси елемент на лични взаимоотношения между ръководството на КТБ и ръководството на банковия надзор на БНБ. Като казвам лични взаимоотношения, говоря за корупционна технология, за

финансови зависимости между банковия надзор на БНБ и ръководството на КТБ!

Ако е имало сигнали от служители на КТБ към банковия надзор на БНБ и тези сигнали са били прикривани от служители на БНБ и не са стигали до гуверньора на банката, това вече е друга тема. В случая не важи поговорката, че “рибата се вмирисва от главата”! Не говоря за Искров конкретно, даже не го познавам този човек, не съм го виждал, говоря за принципа. Ако той е имал основание да се съмнява в достоверността на информацията, която му е поднасяна от неговия банков надзор и не е направил необходимото да установи така ли е или не е така, разбирам. Но ако той не е имал никакви основания и е вярвал на своите подчинени, защо трябва да обвиняваме Искров?

Пак повтарям - трябва да се търсят обвързаности между банковия надзор на БНБ и ръководството на КТБ!

- Според теб възможно ли е “дупката” в КТБ да е толкова голяма - 4 млрд.?! Възможно ли е да изчезнат тези пари?
- Това трябва да се установи - дали са 4 млрд. и къде са тези пари!

Те не могат да изчезнат!

Те са вложени някъде, някой е получавал части от тези пари, най-много да са изнесени извън България. Но пътят на парите също може да се проследи.

За мен е абсолютно сигурно, че пари в брой с частен самолет са изнасяни през ВИП-а! Много лесно се изнасят оттам! Но тези пари са влезли в някаква банка, винаги могат да бъдат проследени. Както беше реализирана разработката с помощта на братски специални служби на Христо Бисеров, така може и сега да се установи къде са парите, пак с помощта на тези братски специални служби. Да се обърнат към израелските служби, там не е само МОСАД, там са още 5 такива големи служби. Като казвам големи, имам предвид резултатите от тяхната работа. Те са малки, стегнати, много ефективни служби! Затова са големи! Да се обърнат към тях. Това са хората, за които няма прегради, когато искат да постигнат някаква цел!

- В началото на кризата с КТБ ти получи анонимен плик с документи. За какво става дума?
- Споделих с приятели, и в следствието също казах, че допускам, че този т. нар. документ е изготвен и разпространен от служители на КТБ, които по една или друга причина не смеят да излязат с имената си. В него имаше информация относно фирми, получавали тези необезпечени кредити, имаше имена, обозначени само с инициали и отдолу нямаше подпис. Нямаше име на човека, който е изготвил материалът. Начинът, по който аз го получих - оставен на радиатора на парното до входната врата на жилищната кооперация, в която живея, в плик, надписан с моето име, говори също, че нямах 100 процента основание да вярвам в тази информация. И да смятам, че е донос. След време голяма част от информацията беше публикувана от медии и тя по никакъв начин не беше опровергана!

Не знам дали това е същият документ, получен от Вежди Рашидов, като заинтересован с неговите милиони в КТБ. Но Вежди е единственият човек, който излезе с името си и каза, че е загубил милиони. Докато Иван Костов защитаваше банката, късаше си ризата на гърдите, но чак след време се разбра, че има влог в банката около милион, че всеки месец дъщеря му, която била консултант на банката, получавала по 30 хил. лв.!

- Защо Цветан Василев седи в Белград и отказва да се върне в България? Как ти ще коментираш поведението му?
- Моето лично мнение е, че поведението на Цветан Василев може да бъде квалифицирано като поведение на гузен човек. Ако той е убеден в своята правота, ако е убеден, че не е извършил нищо нередно, щеше да се появи сам в България. За мен това щеше да е доказателство, че той е абсолютно невинен. Това е едно от обясненията за неговото поведение.

Но то може да се оценява и по друг начин – че той не вярва в българското правосъдие и затова не иска да се прибере в България.

На базата на приятелски отношения с хора, близки до него, аз съм му оказвал във времето някаква помощ, въпреки че не съм му виждал очите. Обръщали са се с молба за информация по една или друга тема. Но останах много неприятно изненадан и разочарован от това, което се тиражира за далаверите му в публичното пространство. Преди това съм го оценявал като коректен човек на базата на оценките за него на тези негови близки, които по стечение на обстоятелствата са и мои приятели. Повярвал съм, че е коректен човек заради хора от неговото обкръжение, на които съм имал доверие.

- Казваш, че си се разстроил от думите на съпругата на Цветан Василев, че покривът им в Швейцария тече... Познаваш ли я?
- И нея не съм я виждал! Сега за пръв път я видях по телевизията, но според хора от близкото обкръжение на Василев, проф. Василева със своите неправилни съвети в известен смисъл е допринесла за част от неприятностите, които има днес той. Какви са били тези съвети – не знам!

А в последно време, когато той е бил във Виена и при него, в хотелския апартамент, в който е бил отседнал, са отивали негови приятели, съпругата му е стояла отпред и като гара-разпределителна е казвала кой да влезе при него и кой да не влезе. Кой да се срещне с Цветан Василев и кой не може да се срещне. Това говори за голямото влияние, което има тя върху него!

Чувал съм, че и бивши, и настоящи политици са го посещавали в кабинета му и действително са получавали финансови средства оттам.
За това публично говори преди месеци и бившият директор на КТБ Любо Весов. Според мен Цветан Василев ще пази докрай тези хора, разчитайки на тяхната помощ,

само че дълбоко греши! Тези хора няма да му помогнат!

Всеизвестен факт е, че един от неговите любими журналисти, когото той направи шеф на телевизията си ТВ7, беше Николай Бареков. Всички знаят и каква огромна заплата е получавал той, какви пари е получавал, но...

- ... Но това не попречи на Бареков, да се извърти, че едва ли не... не го познава!?!
- Всичко е възможно в България, това не е единственият случай, когато някой, хранен от някого, е захапал ръката, която го е хранила! Какви са мотивите на Бареков, не мога да знам, а и не ме интересува, това си е негово право. Имам много такива примери на хора около мен. До 1989 г. се държаха по един начин с мен, а след това - по коренно различен. А когато станах прессекретар на правителството на Виденов, отново започнаха да ми звънят. Тогава вкъщи са звънели хора, които не бях чувал от години... Такова беше поведението на бившия шеф на ВИП-а на аерогара “София” Борис Попов, който преди 1989 г. ми е спал в къщата, след това престана да ме поздравява, а след 1995 г., когато за пръв път ме видя на аерогарата, отново се хвърли да ме целува. Много са подобни хора.

Но тези не са хора, това са помияри!

Не говорим за кучета. Помиярите са най-достойните кучета. Уличното куче не е виновно за това, че е на улицата, то не избира своята съдба. Докато тази помиярска категория хора, за които аз говоря, сами определят своето поведение.

- Какво е сходството между ситуацията в КТБ и фалиралите банки по време на правителството на Виденов?
- Сходството е в технологията, по която са били раздавани кредити! Банковата криза тогава беше предизвикана от поведението на собствениците на банките, които раздаваха необезпечени кредити на обвързани с тях фирми, което беше забранено от закона, и тези кредити не бяха възстановявани. В периода 1991-1992 г. бяха лицензирани над 100 частни банки. Всички те бяха създадени с държавни пари, отпускани като кредити. Но, за съжаление, българското законодателство не показа своята съпричастност към установяване и санкциониране на виновниците за банковата криза.

Член 69 от българската Конституция относно имунитета на българския народен представител оневинява евентуалните престъпници в българския парламент. Защо българският народен представител трябва да има имунитет?! Аз нямам обяснение! Беше променен законът, който освобождава от наказателно преследване банкерите, които отпускат необезпечени кредити. Какво да говорим повече!...

В България няма осъден банкер за тази дейност! Докараха Иван Миронов с белезници, бронирана жилетка и каска, да не би някой да го убие! Оказа се, че Миронов е американски гражданин, платил си е за американското гражданство, никой не го е попитал с какви средства и как ги е придобил, влезе в съдебна зала, но беше оневинен! Години преди това – през 1995-та, Иван Миронов лично ми е казвал: “Ако правителството ме остави като шеф на “Балканбанк”, ако правителството не ме смени, аз ще разкажа цялата истина за “Мултигруп”!”. Но естествено, че никой няма да се поддаде на такъв рекет. Иван Миронов беше сменен и той изчезна от България.

Безхаберието на БНБ през периода 1990-1995 г. е отговорно за банковата криза до голяма степен, поради липсата на контрол и съответстващите санкции. Трябваше да се намеси МВФ, за да бъдат закрити банките, които бяха ограбени от своите собственици.
Информацията относно зачеването и развитието на банковата криза се съдържа в доклада на тогавашното вътрешно министерство, подписан от покойния Николай Добрев. Този доклад с решение на правителството беше разсекретен и публикуван в медиите. По чисто политически причини и вътрешно партийни конфликти обвиненията бяха прехвърлени изцяло върху Виденов.

Много ми е интересно дали ДАНС сега ще излезе с подобен документ относно кризата с КТБ! И дали, ако излезе, ще бъде разсекретен и публикуван...

- Има ли истина в твърдението, че Виденов е имал сметка от фалита на банките, за да помете тя и Кредитна банка на враждебната за него “Мултигруп”?
- Такова нещо не би си помислил да твърди дори един нелегален емигрант в България! Кредитна банка на Илия Павлов беше окрадена и разграбена от мултаците. Един от живите все още ръководители на “Мултигруп” в продължение на 6 г., видният български професор Димитър Иванов, който днес дава рецепти за това каква трябва да бъде Българската социалистическа партия, с която не само че няма нищо общо, но и като вицепрезидент на “Мултигруп” водеше политика срещу правителството на БСП, може да разкаже много за това кой и как съсипа Кредитна банка! И какви бяха взаимоотношенията между държавната “Балканбанк” на Иван Миронов и Кредитна банка. Банката на Илия получаваше непрекъснато необезпечени кредити от “Балканбанк”...

- Какви са очакванията ти относно КТБ и Василев?

- На базата на спомените ми от близкото минало, Василев ще излезе с гордо вдигната глава...

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Красимир Райдовски: Получих анонимен плик с документи от КТБ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди