изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:30 EEST
РАЗГОВОР С КОСМОСА    
ОбразованиеНа 04.11.2014 ще станем част от един уникален проект и първия такъв за България и Езикова гимназия “Гео Милев” град Добрич. Проектът е разработен от организация наречена АРИС, която е една от основните партньори на НАСА за космическо изследване и включва директен телефонен разговор с астронавт в космоса и е идея на Александър Петров, ученик от нашата гимназия, който завърши миналата година.


Организацията Арис и по- специално Арис програмата е създадена с помощта на НАСА и други космически агенции, която организира аматьорски телефонни разговори между ученици от цял свят и астронавти и космонавти от Международната Космическа Станция. С помощта на ученици- кандидати и координатор от екипа на Арис, астронавтите от Космическата Станция щи имат възможността директно  да отговарят на зададените към тях въпроси чрез радио връзка със Земята на живо. За пръв път програмата на Арис е създадена от делегати на известни аматьорски радио организации през 1996 година. Специален сервизен модул за телефонни разговори в космоса, одобрен от НАСА и Руската космическа агенция, е изпратен и поставен на Международната Космическа Станция с цел обучение и обогатяване на знанията на млади любители на астрономията и ентусиасти, а и не само.  Нашето училище успешно стана част от програмата на Арис, благодарение на нашия възпитаник Александър Петров. Точно преди две години той представи кандидатурата  на нашето училище и заедно с училище от Кувейт спечелиха възможността да зададат 10 въпроса, в рамките на около 15 минути, на американски астронавт на име Грегъри Рейд Уайсмън. Той е  американски астронавт, инженер и военноморски авиатор, роден на 11 ноември 1975 година. Завършил университета Джон Хопкинс през 2006 със магистър системен инженер, той е женен и има две дъщери. Уайсмън е избран за член на групата на астронавтите към НАСА през юни 2009,когато печели позиция измежду 3500 кандидати, а през 2011 завършва курс и се квалифицира като астронавт.  Преди кариерата си като астронавт, той е бил тестов пилот на военновъздушните сили на Америка и печели 5 награди “Combat”. В момента Грегъри  провежда първия си космически полет като част от експедиция 41, която излетя за Международната Космическа Станция на 28 май 2014 година. Международната космическа станция-International Space Station, е съвместен проект на пет космически агенции:

a)            -Националното управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, (НАСА);

b)           -Федералната космическа агенция на Русия (ФКА);

c)            -Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA);

d)           -Канадската космическа агенция (CSA/ASC);

e)           -Европейската космическа агенция (ЕКА).

 


Сходни връзки

РАЗГОВОР С КОСМОСА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди