изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:33 EEST
ГЕРБ и РБ уточниха състав и структура на МС с Борисов начело    
Политика Реформаторският блок никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да излъчи кандидат за бъдещ министър-председател. Днес ГЕРБ посочиха своя лидер Бойко Борисов като кандидат за премиер и получиха подкрепата на Реформаторския блок.

Това каза съпредседателят на реформаторите Радан Кънев след края на днешните преговори в парламента с ГЕРБ, на които присъства и Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Кънев обяви, че след разговорите днес общото мнение на двете формации е, че Борисов е най-подходящият вариант за постигане на стабилно мнозинство. Радан Кънев отказа да коментира други имена от състава на бъдещия Министерски съвет.

Правителството ще има 3-ма вицепремиери и 18 министри. Пропорциите ще бъдат такива, каквито сме ги обявили предварително, съобщи от своя страна Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

От РБ са предложени и одобрени 1 вицепремиер и 6-ма министри, заяви Кънев.

Бъчварова каза от своя страна, че е желание на ГЕРБ възможно най-рано ако имат съгласието и одобрението да внесат за гласуване и кабинета.

Ясно е, че включително в общата програма, която в момента одобрихме на правителството съвсем не всичко, което иска РБ ще бъде включено. Ние трябва да имаме и повод да се борим и политически за в бъдеще, допълни Кънев. Решенията ще се вземат с консенсус в МС, каза Бъчварова.

Предвиждаме министър да има и от АБВ, съобщи Бъчварова. Двама вицепремиери са предложени от ГЕРБ и един от РБ, уточни Бъчварова и добави, че утре предстоят тристранните им срещи с останалите потенциални партньори, с които ще търсят съгласие. Бъчварова заяви още, че това, което са заявили още на първите консултации е, че МИЕ ще бъде разделено на 3 отделни министерства.

Запитан дали ще бъде министър, Кънев отговори, че не. Бъчварова също каза, че няма да бъде министър и отрече да каже дали ще бъде вицепремиер или не. 

ДПС ще е опозиция на управление, което включва Патриотичния фронт и представлява антинатовски сговор. Готови сме и на 600 дни толеранс за правителство на евроатлантическата интеграция.

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан след консултации при държавния глава, предаде репортер на БГНЕС.

"Ние споделихме категоричното си несъгласие с основния вариант на съставяне на правителство, който се обсъжда през последните дни, а именно по отношение на формулата 2+2 - правителство на двупартийното коалиционно малцинство, което обаче ще се подкрепя от Патриотичния фронт и АБВ", каза Местан. Лидерът на ДПС добави, че това правителство не просто ще се подкрепя от тези две политически сили, а подписите на техните лидери ще стоят редом до подписа на мандатоносителя и втората дясна политическа сила.

На президента от ДПС са заяви, че тази формула на властта не може да се определи като управление на двупартийното коалиционно малцинство, а по същество това е кабинет и управление на четирипартийното парламентарно мнозинство. "В него по настояване на Реформаторския блок, което е твърде странно, виждаме Патриотичния фронт. За нас този аритметически сбор между ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ е не просто безпринципен аритметически сбор, а представя един откровен антиевропейски и антинатовски сговор, който не може да бъде подкрепен от ДПС", обясни Лютви Местан.

По думите му, има огромен риск, ако този вариант на управление се реализира, България за първи път да се отклони от своя цивилизационен избор да се развива като последователна евроатлантическа държава.

Местан не се съгласи, че ролята на ПФ ще бъде прекалено малка и изчисли, че без тях в парламента управлението ще разполага със 118 депутати, така че "няма да мине опитът това управление да се представи като чисто дясно на ГЕРБ и РБ, защото е четирипартийно". Няма и как да увенчае с успех ПФ да се представи като "модерен патриотизъм" или нещо по-различно от "Атака", категоричен бе Местан.

bgnes.com
 


Сходни връзки

ГЕРБ и РБ уточниха състав и структура на МС с Борисов начело | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди