изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-11-29 @ 12:58 EET
СПОРЕД ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЛИЗНАШКИ БЕЗПЛАТНИЯТ ДОСТЪП НА БАЛЧИКЛИИ ДО БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА БИЛ ДИСКРИМИНАЦИЯ    
Новини

Кметът на Балчик Николай Ангелов заяви, че ще обжалва решението на КЗД, а председателят на Общинския съвет Виктор Лучиянов предупреди, че отново ще излязат на протест, ако бъде отнето правото им за безплатен достъп до паркаКомисията за защита от дискриминация излезе с решение, според което, заповедта на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев, с която се осигурява безплатен достъп за балчиклии до територията на Университетската ботаническа градина, е дискриминация. Преписката е образувана по жалби на седем жители от различни градове – София, Варна, Малко Търново. С тях те се оплакват, че със заповед на ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ жителите на Балчик да имат безплатен достъп до Университетската ботаническа градина при Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в Балчик, те са дискриминирани по признак „лично положение“. Твърди се, че по този начин са поставени в по-неблагоприятно положение гражданите от други градове.

 Жалбите са насочени и към действията на кмета на общината Николай Ангелов и на Общинския съвет, които са предшествали вземането на тази заповед. Ректорът е обяснил, че е издал заповедта с цел осигуряване на общественото спокойствие и туширане на ескалиралото напрежение на жителите на общината, след като през април 2012 г. е отказал да  осигури безплатен вход на балчиклии до територията с аргумент, че това би било дискриминация.  Той посочва, че на заседание на Общинския съвет на 26 април 2012 г. е приета декларация, адресирана до президента, премиера, министъра на културата и ректора на университета, с която се настоява за свободен достъп до имота, като в противен случай ще бъдат предприети протестни действия. Отбелязва, че ежедневно са били провеждани протести от 13 до 19 май, при което достъпът на туристи и служителите на УБГ е бил възпрепятстван. Освен това е отправено искане Университетската ботаническа градина да бъде отнета от СУ „Св. Кл. Охридски“ и предоставена на Община Балчик.  Проф. Илчев твърди, че издаването на въпросната заповед било взето под обществен натиск.

Според обясненията на кмета Николай Ангелов, с разпоредбата за безплатен достъп на балчиклии се е възстановило отнетото право на гражданите на Балчик да имат достъп до територията. Той твърди, че това право съществува от създаването на АПК „Двореца“ и оформянето на парковия комплекс към него. Това е било израз на благодарност от страна на румънската кралица за съществения – доброволен или не, принос на жителите на Балчик в изграждането на комплекса. Освен това, в града липсва друг парков комплекс за отмора и отдих на жителите на Балчик.

Според комисията, предвид, че с решение на Министерски съвет от април 2011 г. парковата част от комплекса се предоставя на СУ „Св. Кл. Охридски“, при условие, че в имота се извършва научна дейност. Така безплатно  могат да ползват имота само тези, които го ползват за учебни и научни цели, и всички други – независимо от гражданство, възраст, образователен ценз, пол, раса, местожителство, на които имотът не е предоставен.

След като комисията е установила,  че със заповедта се извършва дискриминация на жителите на други населени места, тя е наложила глоба от 250 лева на кмета Николай Ангелов, а на ректора на СУ "Св. Кл. Охридски" и председателя на ОбС - Балчик, разпорежда да преустановят нарушението.

Кметът Николай Ангелов коментира, че ще обжалва решението в законния 14-дневен и добави: "Всъщност решението е на ОбС, а съм глобен аз като кмет". Председателят на ОбС - Балчик, Виктор Лучиянов бе категоричен, че ще защитава интересите на жителите на града. Той добави, че отново ще излязат на протест, ако бъде отнето правото им за безплатен достъп до парка.

 

 


Сходни връзки

СПОРЕД ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЛИЗНАШКИ БЕЗПЛАТНИЯТ ДОСТЪП НА БАЛЧИКЛИИ ДО БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА БИЛ ДИСКРИМИНАЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди