изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:50 EEST
НАЙ-ВАЖНИТЕ ОТЛИЧИЯ НИ ГИ ДАВАТ СЛУШАТЕЛИТЕ    
Интервюта Главният редактор на Дарик радио Добрич Таня Топалова пред в. „Нова добруджанска трибуна” по повод 20 години от старта на първото частно радио в Добруджа

- Г-жо Топалова, на 1 ноември – Деня на народните будители, Дарик радио в Добрич навърши 20 години от създаването си. Малко или много са 20 години за една медия? Каква е равносметката Ви за този период?
- Безспорно това е един голям период от време, в който радиото се роди, проходи, укрепна и успя да се наложи като водеща радиостанция в региона. 20 години са изключително сериозна възраст, когато става дума за медия, особено за частните медии, много от които имаха малшанса да изживеят битието на еднодневки. Дарик Добрич се роди като първото частно радио в Добруджа и 20 години не просто оцелява, а се разви и съществува като модерна радиостанция със специфичен формат, част от голямото семейство на националното Дарик радио. Гордеем се, че за изминалите години Дарик се утвърди като българска радиомарка, която се отличава с висока разпознаваемост и доверие и дано не звучи нескромно, но считам, че за това своя принос има и добричкият екип на радиоверигата.

- Дарик радио получи грамота от община град Добрич при връчването на годишните награди в областта на науката културата по повод Деня на народните будители. Как приемате това отличие?
- Най–ценните отличия ги раздават слушателите. Тяхната оценка е най-важна за нас. И тук е мястото да благодаря на хората, които вече 20 години не сменят Дарик честотата на радиоапаратите си, а такива в Добруджа има много. Колкото до институциите и властта, никога не забравяме, че по презумпция сме призвани да бъдем техен коректив. С грамоти или без тях, ще продължаваме да си вършим работата по същия начин и занапред.

- Наградата на общината бе за цялостната ви дейност, но и за две културни рубрики на Дарик радио. Бихте ли разказали за тях? Доколкото разбирам те са нови, намериха ли своите слушатели?
- Става дума за „Нещо за четене” и „С Дарик на кино”. Първата рубрика стана наша запазена марка през изминалата година. Тя бе измислена и подддържана, за да се провокира интереса на различните поколения читатели към стойностната литература. Рубриката бе реализирана като съвместен продукт между радиото, Дружеството на писателите в Добрич, Езикова гимназия „Гео Милев” и книжарници „Енигма”. В ефира на радиото поети, критици, преподаватели по литература представяха свои любими автори и произведения от световната книжна съкровищница, а най-интересното от тези представяния – текст и звук, има качено като различни епизоди и в сайта Дарик Нюз. В другата рубрика „С Дарик на кино” – заедно с представителите на единствения кино-клуб в града ни – „Икар”, които са наши приятели, популяризирахме интересни филмови заглавия от кино афиша в града ни. Програмата обаче трябва непрекъснато да се обновява, да се актуализира, да се измислят нови формати и възможности, за да бъдем интересни за своите слушатели. В тази връзка тези рубрики изпълниха своята цел и в момента не са залегнали в актуалната ни програма, мислим обаче за възможни продължения под друга форма и варианти. Специално в областта на културата и науката екипът ни непрекъснато е издирвал и популяризирал млади таланти и творци, специални гости в ефира ни са били изтъкнати български писатели, музиканти, актьори, художници с добруджански корени, както и представители на местните творчески организации и гилдии.

- В последните години сайтовете станаха много предпочитани като средство за бързо информиране. Как успява Дарик радио да им бъде конкурентно?
- Нямаме притеснения в тази насока, защото Дарик е изключително успешен пример за интеграцията между радио и уебсайтовете от групата на Нет Инфо, в чийто портфолио влиза и най-четеният новинарски сайт Дарик Нюз, който се прави от журналистите на радиото. Дарик радио е доказало, че има технологичната и организационно-творческа възможност да предложи качествено нов мултиплатформен проект, който обхваща радио, интернет и видео присъствие на своите програми.

- Бихте ли разказали за някои забавни случки от тези 20 години?
- Попадали сме в различни ситуации, както се казва пред нас винаги е стоял рискът от живото предаване. Случвало се е да ни звънят слушатели с молба да проверим дали вали дъжд над точно определен терен извън Добрич. Заради преплитане на телефонни линии сме попадали в ефир вместо на дежурни диспечери от ВиК или дежурни полицаи в частни домове и е имало доста комични ситуации, но хората отсреща винаги са били любезни и готови да се отзоват независимо за какво ги търсим и питаме. Имало е и чиста проба гафове, когато в ефир са излизали неща, които не са предназначени за слушателите, без водещият да разбере, че микрофонът е включен. Понякога сами сме си устройвали шеги и закачки, а в това отношение звукорежисьорът ни Вальо Атанасов е ненадминат. Така преди години например той беше забелязал, че наша колежка обича да гризе химикалите, с които пише. Точно преди ефир той я беше издебнал и намазал химикала й с люта чушка. Резултатът беше по много от всичко – смях, сълзи и закани. На други колежки пък Вальо Атанасов беше включил отоплителна печка в студиото през юли месец, когато навън бе 40-градусова жега и ги изпоти съвсем не на шега.

- Като журналист, в личен план какво Ви доставя най-голямо удоволствие в професията?
- Най-голямо удовлетворение изпитвам, когато съдбата ме срещне с тъй наречените нестандартни типажи. Има такива прекрасни образи, чешити, както искате ги наречете, които не се вписват в никакви рамки и дефиниции. Разговорите с тях винаги са много интересни, техните гледни точки са винаги различни от общоприетите, винаги е удоволствие да попаднеш на такъв събеседник, обаче рядко се случва. Много обичам да разговарям и с хора на духа, има сред тях мъдреци, от които можеш да научиш толкова много. По правило винаги са много скромни и ненатрапчиви, дори притеснителни, пазя в спомените си няколко такива срещи, а енергията и зарядът, с който заразяват, са поразителни.

- Разкажете, ако обичате, за екипа, благодарение на който вече 20 години новините на Дарик радио достигат до слушателите.
- Невероятен късмет е, че се срещнахме и че продължаваме да работим рамо до рамо вече 20 години. Журналистите Валя Янева и Емилия Укова, звукорежисьорът Вальо Атанасов, счетоводителят Вальо Киров и аз работим в радиото от неговото създаване. През последните десет години съм негов главен редактор. Пазим най-добри спомени от първия главен редактор на Дарик Добрич – Стела Янкова, която в момента е пресаташе на Районен съд–Варна, и с която поддържаме най-добри приятелски отношения. По-младите ни колеги също са важна част от екипа ни в момента – журналистът Валентина Добринчева и колегите от рекламния отдел на радиото – Миглена Стоилова и Янко Нейчев. На всички тях искам да благодаря за всеотдайния труд през годините. Заедно продължаваме да преодоляваме трудностите и препятствията по пътя си, както сме го правили винаги.

- Кои са събитията, които отразявате най-трудно? И въпрос с обратния смисъл – за кое Ви доставя най-голямо удоволствие да информирате слушателите си?
- Винаги е било трудно, когато става дума за лични и обществени трагедии. Сещам се за жертвите от пожара във влака София–Кардам през 2008 г. На мен като репортер се падна да чакам на гарата в Добрич в мразовитата февруарска сутрин, дали от влака ще слязат всички пътници и никога няма да забравя близките на загиналите, които също чакаха и се надяваха до последно да стане чудо. Няма да забравя и как денонощно отразявахме трагедията на хората, пострадали от наводнението в града ни това лято. Помня как съгражданите ни гледаха през сълзи, но и с надежда, че все пак с нещо ще им помогнем, защото бяха загубили всякаква вяра в държавата и политиците. Колкото до удоволствието от работата, разбира се, че е най-приятно, когато съобщаваш добри новини. Не че ги няма в ежедневието ни, но и самите ние като част от медиите изобщо в България, и слушателите, читателите и зрителите за съжаление сме фокусирани твърде много в негативното, а защо това е така, е тема на дълъг и специален разговор.

- Вече 20 години Дарик радио в Добрич има своите ревностни слушатели. Каква е формулата на успеха?
- Не обичам формули и рецепти и не зная такива. Вслушваме се на първо място в собственото си усещане и преценка за нещата, в опита на по-знаещите и можещите от нас колеги. Гледаме да не губим чувството си за хумор и никога не се вземаме твърде насериозно, мисля, че това ни помага много.

- Какво бъдеще очаква Дарик радио, как ще продължавате да се развивате занапред?
- Да сме живи и здрави, вярвам че Дарик радио и Дарик Добрич ще ги има още много години. Много скоро ще изненадаме слушателите си с нова програмна схема и звучене. Ще продължим да залагаме на точната, обективна, изпреварваща информация. Марката Дарик ни задължава да спазваме високи професионални стандарти и няма как иначе, когато става дума за най-авторитетното частно радио в страната. Гордеем се, че екипът в Добрич е част от неговата история и настояще.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

НАЙ-ВАЖНИТЕ ОТЛИЧИЯ НИ ГИ ДАВАТ СЛУШАТЕЛИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди