изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:58 EEST
НД „ТРАДИЦИЯ” ДАРИ НАД 100 КНИГИ НА СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ В МОЛДОВА    
КултураДарение от над 100 български книги за бесарабските българи, живеещи в цяла Молдова, направи национално дружество „Традиция”. Благородният жест е осъществен по инициатива на регионалните клубове „46-ти пехотен Добрички полк” и „31-ви Силистренски пехотен полк–Железен” в Добрич и Силистра.

Дарението бе обявено в Деня на народните будители по време на среща на живеещите извън пределите на Отечеството сънародници, проведена на 1 и 2 ноември във Варна. В морската ни столица си дадоха среща две организации на българската диаспора. Там бе проведена петата сесия на Световния парламент на българите зад граница, в който участваха представители и на Асоциацията на българите по света.
Книгите бяха предадени на сънародниците ни в Молдова от Красимир Димитров – представител на РК „46-ти пехотен Добрички полк”. Сред заглавията могат да се открият исторически изследвания, художествена литература, произведения на български класици. Книгите са осигурени и подбрани от Валентин Петков от РК „31-ви пехотен Силистренски полк–Железен”.
Български книги трудно достигат до сънародниците ни в Бесарабия, заради недостига им те често се съхраняват в читалищните музеи и се предоставят рядко за ползване у дома. Затова решихме да организираме това дарение, за да получат възможност българите в Молдова да научат повече за българската история и да се докоснат до шедьоврите на родната литература, сподели Красимир Димитров.
По време на Световния конгрес на българите по света бе прожектиран и филмът „Българският Великден 1876”, заснет по време на мащабната историческа възстановка на Априлското въстание, проведена в Добрич на 19 април 2014 г. Нашата цел е да събудим българския дух и любовта към историята сред подрастващите. Едно дете или юноша ще бъде истински българин завинаги, когато преживее емоцията от докосването до историческо оръжие, „дядовата” пушка или сабя и видят с очите си как са били облечени и оборудвани дедите ни, когато са проливали кръвта си за свободата – тези преживявания са незабравими и така децата се възпитават в любов към българското, сподели Красимир Димитров пред световния конгрес на българите по света.
Книгите бяха връчени на проф. Николай Димитриевич Куртев – член на Управителния съвет на Българската община в Република Молдова /БОРМ/, и Нина Топалова – секретар на БОРМ.
По време на проведения във Варна форум добричката фирма „Българска шевица” ЕООД организира изложба на народни носии от различни етнографски области на българското землище. Фирмата е специализирана в изработката на народни носии и аксесоари, от естествени материали – пълни копия на автентичните облекла на дедите ни. В „Българска шевица” се шият и част от униформите на добричките възстановчици. НДТ


 


Сходни връзки

НД „ТРАДИЦИЯ” ДАРИ НАД 100 КНИГИ НА СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ В МОЛДОВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди