изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:12 EEST
Туристи ще могат да се приближат до сфинкса в Египет    
ЛюбопитноСфинксът от древен Египет на платото Гиза отново е достъпен за туристи, съобщи министърът на културното наследство на арабската република Махмуд ад Дамати.

За първи път в историята посетителите имат възможност да се приближат непосредствено до "бащата на ужаса". По-рано подходът към паметника бе закрит, а любителите на древността можеха да разглеждат монумента само отдалече.

Специалистите, занимавали се с реставрацията на "най-стария болен в света", са извършили няколко "козметични процедури", за да го представят обновен.

Възстановителните работи започнаха през август. Реставраторите изчистиха тялото на Сфинкса от солите, чието пагубно влияние заплашва целостта на паметника. Както и при други подобни работи, така и сега върху "болните места" се нанася разтвор от негасена вар, която с времето се заздравява, превръщайки се при взаимодействието с въглеродния диоксид (двуокис на въглерода - CO2) от въздуха в неразтворим калциев карбонат.

Последната реставрация на паметника бе през 2006 година. възстановителни работи върху един от най-древните паметници на Земята се правят средно всеки 8-10 години.

През последните три години Египет преживя две революции, което се отрази сериозно на туристическата индустрия на столицата и околностите й. Посетителите на древните паметници намаляха многократно. Властите правят всичко, което зависи от тях, за да върнат интереса към уникалното историческо богатство на Страната на пирамидите.  bgnes.com











Снимки: Йоанна Дукова
 


Сходни връзки

Туристи ще могат да се приближат до сфинкса в Египет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди