изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:29 EET
СИЛНО ДОБРУДЖАНСКО ПРИСЪСТВИЕ В НОМИНАЦИИТЕ „ЧОВЕК НА ГОДИНАТА”    
ОбществоЧетири от номинациите за наградата „Човек на годната” за 2014 г. са свързани с Добруджа.
„Човек на годината“ са годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността. Организаторите търсят постъпки – прецедент в правозащитната сфера, фактор за обществено развитие, новаторски и градивни. Наградите нямат финансово изражение, целта им е да дадат признание и публичност на носителя ѝ. Те се присъждат на личност, колектив или организация от жури на базата на обективни критерии.


Една от номинираните тази година е Радина Велчева – председател на фондация „Искам бебе”, която е от Добрич. Тя е предложена за връщането на фонд Асистирана репродукция към Министерство на здравеопазването, за създаването на Общински фондове в помощ на двойки с репродуктивни проблеми, което помага на много бездетни семейства в борбата им да имат дете. Радина и Фондацията от две години подкрепят инициативата „Голямото семейство“. Също така с много труд, Радина стартира и Национална донорска програма на „Искам бебе“. Имайки предвид колко голям стрес може да бъде безплодието и колко зле може да се отрази върху партньорите, Радина от години работи и над Национална програма за социална и психологическа адаптация на двойки с репродуктивни нарушения, става ясно от номинацията на Радина Велчева.

Друга номинация е за Красимира Обретенова - председател на сдружението на родители с деца с увреждания „Св. Мина” в Добрич. През март 2014 г. тя осъди държавата в лицето на министерство за труда и социалната политика (МТСП) за дискриминация при предоставяне на помощни средства за децата с увреждания. Оказва се, че в т. нар. от родителите „позитивен списък“ за помощни средства не фигурират детски помощни средства, се казва в номинацията. Административният съд реши, че това е неправомерно и препоръча списъкът да бъде актуализиран с детски помощни средства, особено такива за деца с церебрална парализа. С решението си съдът задължава министерството в рамките на шест месеца да реформира социалната си система, се посочва още там.

Друго име, свързано с Добруджа, е това на Владо Руменов - фондохранител в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Известен е като художник и природозащитник. Създател e на групата „Свободен Камен бряг“, която съществува от 2011-та г. Отстоява законността с цел да запази едно от най-красивите кътчета на България – с. Камен Бряг. Разобличава незаконните намерения на братя Павлови да строят на самия бряг на морето под претекст, че възстановяват рибарска колиба. Кампанията за спасяване на Яйлата е номинирана от Българска фондация „Биоразнообразие“ за най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието у нас, се казва още в номинацията му.

По изключение, тази година екипът на „Човек на годината”, номинира доброволците и дарителите по време на наводненията. „ Бедствията в страната през изминалите месеци се превърнаха в тъжен повод за обединение на обществото. На фона на слабата подготвеност на държавата да реагира в подобна ситуация, безброй граждани, чужденци и бежанци помогнаха да се предотвратят допълнителни жертви и щети и да се запази достойнството на пострадалите от наводненията в кв. „Аспарухово“ във Варна, Добрич, Килифарево и Дебелец, Мизия, Нивянин и други наводнени населени места. Разнообразните дарителски и доброволчески инициативи са извън обхвата на наградите „Човек на годината“, тъй като критериите допускат единствено човешкоправни и правозащитни дейности. Въпреки това, в знак на признание и преклонение пред всички доброволци, журито прави изключение и допуска обща тяхна номинация”, се казва в номинацията.
 Наградите „Човек на годината” са инициирани от Български хелзинкски комитет (БХК). Връчват се на 10 декември – Световния ден на правата на човека. НДТ


 


Сходни връзки

СИЛНО ДОБРУДЖАНСКО ПРИСЪСТВИЕ В НОМИНАЦИИТЕ „ЧОВЕК НА ГОДИНАТА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди