изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:10 EEST
ЗАБАВЛЕНИЯ С ТАТКОВЦИ В СЕДМИЦАТА НА БАЩАТА    
ОбразованиеЗабавления с татковци бяха организирани в СОУ „Св. Кл. Охридски“ в Добрич в рамките на Седмица на бащата, която е част от националната кампания „Да бъдеш баща“, асоцииран член на която е фондация „Ръка за помощ” – Добрич. Състезаваха се пет отбора от деца и родители. Подредена бе и изложбата от рисунки и снимки под надслов „С моя татко се забавляваме”.

Вчера празник с татковци се проведе в Центъра за обществена подкрепа.
По време на Седмицата на бащата бяха представени и две проучвания – с деца и с възрастни, проведени в рамките на първите български инициативи в областта на мъжкото включване в превенцията на насилието срещу деца и жени.
Проучването „Нагласи към бащинството сред населението в България“ беше проведено онлайн от Витоша Рисърч по поръчка на Асоциация Родители и Фондация ПИК в периода октомври-ноември 2012 год. сред 1031 пълнолетни респонденти. В него са участвали 328 мъже и 703 жени. Проучването „Равнопоставеността на мъжете и жените, видяна през очите на децата“ е проведено от Фондация ДОИТ през октомври 2012 год. сред 1612 ученици на възраст от 9 до 17 години, сред които 911 момчета и 701 момичета от София, Ботевград, Свищов и Литаково.
Резултатите от двете изследвания сочат, че патриархалният семеен модел се поддържа все по-малко от децата и възрастните, като в по-малките населени места той е по-силен. Под 40% са респондентите, които са съгласни, че ролята на бащата в семейството е да печели пари, а на майката – да се грижи за дома. Обичайно майката възпитава с нежност, а бащата със строгост е твърдение, с което са съгласни 42% от възрастните, което обяснява защо един от трима смята, че обичайно детето се страхува от баща си. Подчиненото поведение се изисква не само от детето, но и от жената. Според мнозинството от децата в малките градове (73,8%) жената трябва да се подчинява на мъжа си.
Въпреки това, и деца, и възрастни са съгласни, че ролята на бащата вече се различава от модела на строгия и дистанциран „глава на семейството“. Но процесът е бавен и липсва подкрепа от страна на институциите, които имат задължения да насърчават равенството между половете, а всъщност неволно задълбочават неравенството, като продължават да налагат идеята за родителството като грижа основно на жената. Затова професионалистите, работещи с деца и семейства, трябва както да работят активно с децата за преодоляване на негативните полови стереотипи, така и да въвличат по-активно бащите за популяризиране на модела на силния, но грижовен мъж, партньор и татко. НДТ


 


Сходни връзки

ЗАБАВЛЕНИЯ С ТАТКОВЦИ В СЕДМИЦАТА НА БАЩАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди