изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:15 EEST
Кризата удари и ръкоплескачите    
ИкономикаТе имат шанса да видят на живо истински звезди като холивудската наследница Парис Хилтън, която беше у нас миналата есен. В краен случай да се снимат с Влади Въргала или с Димитър Рачков. Става дума за хората, чиято работа е да седят в студиото на тв предаванията и когато е необходимо - да пляскат или да подвикват, за да показват, че там се случват много забавни неща.

Платената публика в тв форматите не е от вчера и не е патент само у нас. Известно е, че режисьорът Андрей Слабаков също е бил „ръкоплескач“ по собствените му думи в шоу на италианска телевизия през 90-те години. Той бил толкова активен, че дори му поверили ролята на „главен ръкоплескач“, преди да разберат, че има и професия.
В родните тв формати също има десетки хора, които заработват като платени ръкоплескачи. Това са най-често студенти или пенсионери. Някои идват заради клюките и магията на телевизията, на други наистина им трябват пари.

Кризата обаче удари възнагражденията и в тази сфера. Освен че в ефир сега има едва 5-6 предавания с публика в студио, хонорарите там паднаха наполовина спрямо сумите, които се вземаха през 2007-2008 г. Докато „Часът на Милен Цветков“ по Нова тв вървеше с публика преди години, си беше чиста печалба да вземаш 5 лв. за час висене в студиото край устатия водещ. Когато и Азис имаше свое шоу по вече несъществуващата Про.бг, за 60 минути снимки публиката вземаше 8 лв.

Сега надниците за седенето в студиа и зали са само 5 лв. за живи предавания, които траят поне 2-3 часа. Става дума за продукциите от рода на „Биг брадър“ или „Денсинг старс“. По-слъзливите предавания и игрите най-често се снимат по 5 броя на един ден и ако си техен зрител, на място получаваш около 10 лв., и то за за поне 8-10 часа работа в зависимост от късмета и фирмата, заела с осигуряването на стастисти. Другият бонус е сандвич за обяд.

Рисковете на живото предаване

Преди да започнат снимките, пред публиката излиза човек, най-често актьор, който я подгрява. Сред най-популярните в тази роля са Иван Матев, по-известен като Супер Любо от участието си в реклама на мобилен оператор, и Ники Станоев, който навремето беше част от „Шоуто на Слави“. Тяхната задача е да предразположат хората в залата, за да се забавляват реално. И все пак - ако вкъщи пред телевизора чувате гръмогласен смях или силно ръкопляскане, което изпреварва със секунда-две останалата лавина, не се лъжете, че това са зрителите. В повечето случаи такива са знаците на човек от екипа на предаването, който увлича след себе си и останалата част от клакьорите.
Макар че по правило си ангажиран за определени часове, никога не е сигурно, че ще са точно толкова.

„Ако някой прожектор каже „бум“, се налага да се прави поне 2-3 часа почивка“, обяснява Серафим Тороманов от агенция „БГ топ статист“, който се занимава с организирането на платена публика повече от 15 години. Твърди, че когато се захване с даден проект, държи винаги да има осигурен транспорт, ако снимките свършват късно вечер, както и обяд и вечеря, в случай че продължават цял ден.

Често фирмите, които наемат платените зрители, изискват да си носят втори чифт дрехи за преобличане (и то без райе или пепит, защото камерата ги размазва на екрана). Така, въпреки че предаванията се снимат едно след друго, за зрителя пред екрана, който вижда публиката зад водещия, се създава илюзията, че това се случва в различни дни. По тази причина през определено време зрителите трябва да сменят и местата си. Освен това дори и да се снима в топъл ден, те не трябва да са по-къси ръкави, защото вероятно предаването ще види ефир чак след месец, когато може и да е по-студено. Докато Би Ти Ви правеше кулинарното „Щипка сол“ с холивудската готвачка българка Силвена Роу, публиката в студиото трябваше да е задължително „стилно облечена“. В готварските продукции освен хонорари зрителите получават и свежи идеи какво да сготвят довечера вкъщи лично от професионалиста.

Професионални платени зрители разказват, че за предаването „Стани богат“ трябвало да се минава през своеобразен тест за интелигентност, защото те все пак се включват в шоуто при жокер „Помощ от публиката“.

За „Господари на ефира“ пък имало толкова много желаещи да гледат Рачков и Зуека на живо, че трява да се прави кастинг дори и за публиката в студиото. Преди години, докато вървеше „Шоуто на Иван и Андрей“, много момичета се записвали за публика само заради водещите.

Най-големите проблеми обаче се получават, ако снимките са навън. Така, когато се изпращат брадърите в Къщата, на платените зрители може да им се наложи да висят в студ и дъжд, а хонорарите си остават същите.

Снимките в студиата могат да бъдат и досадни, защото на екрана се вижда всичко изчистено и красиво, докато в залата има кабели, някой оператор може да застане точно пред теб, а при нужда записът може да се повтори отначало. Като легенда се носят и случки как при продължаване на снимките повече от 12 часа и до късно вечерта изведнъж настава гробна тишина, докато от последния ред се чува... силно хъркане. Но пък когато пуснат реклама, а водещите са на кеф, става истинско забавление, което със сигурност няма как да се види на екрана.

Емоцията

Разбира се, освен парите зрителите на живо получават и голяма доза емоции.
След като приключи „Денсинг старс“, се снимах с Мария Илиева, която беше гост в студиото, както и с Алфредо Торес и това ми достави по-голямо удоволствие, отколкото 5-те лева, които получих, обяснява студентка, която заедно с приятели ходила да гледа танцувалното шоу през пролетта.

„Хората, които идват в предавания, като „Предай нататък“, трябва да се интересуват от съдбите на другите и да могат да понесат снимките“, обяснява Христо Христов от агенция „Фърст фейс X”. Но пък в подобни предавания плачът е приет, а и често има хепиенд.

И друго...

В тв ефира обаче има и няколко предавания, които искат пари от зрителите, вместо да плащат. За „Комиците“, входът е 6 лева, а за „Шоуто на Слави“ - по 5 лева. От скоро се продават и пропуските за концертите на „Гласът на България“, които също са срещу 5 лева.

За концертите на други предавания като "Като две капки вода" и "Х фактор“ обаче парите не помагат - трябва или да си уредиш покана от екипа на шоуто, или да си близък с някой от участниците. За „Х фактор“ се ползваха платени зрители само по време на кастингите, когато за 12 часа на ден хора са вземали и по 30 лева.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Кризата удари и ръкоплескачите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди