изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:13 EEST
БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЛ НА ДК "МАЙЧИНА ГРИЖА": ЗА ДОБРОТО КРИЗА НЯМА    
Общество Клуб „Майчина грижа“ събра близо 60 хиляди лева в подкрепа на таланти в затруднено положение. Дори и във време на криза, има един ден и една организация, които не оставят равнодушни хората с добри сърца от Добруджа, а и не само. И тази година, независимо от тежката икономическа ситуация в страната, благотворителният бал на дамски клуб „Майчина грижа“, който се проведе в Деня на християнското семейство, не само затвърди славата си на светското събитие на годината, но отново събра впечатляващата сума от около 60 000 лева.

С нея добротворките от Добрич за поредна година ще дарят усмивка и бъдеще на младите таланти на града, както и глътка спокойствие за техните близки. С набраните средства ще се осигурят стипендии за талантливите деца на Добрич, които са от семейства в затруднено положение – деца – сираци, останали с един родители или от семейства с трайно безработни.
Благослов за дамите от „Майчина грижа“ и техните приятели отслужиха архиерейският наместник отец Иван Дойчев и свещеник Емануил. Председателят на клуба Сабина Дукова приветства всички и им благодари за доброто, което заедно сътворяват всяка година. Събитието събра много представители на бизнеса и обществеността на област Добрич. Сред гостите бяха народният представител от БСП-лява България проф. Светла Бъчварова, кметовете на Добрич Детелина Николова и на Каварна – Цонко Цонев, председателят на Общинския съвет в Балчик Виктор Лучиянов и много други.
Водещ на вечерта бе Красимир Демиров, а благотворителният търг бе воден от любимата звезда на България, победителя във ВИП Брадър Влади Въргала, който пристигна специално за събитието със съпругата си Силвия и бе в компанията на своя приятел - кмета на Каварна Цонко Цонев.
За настроението на присъстващите на бала се грижиха Нора Караиванова, Нели Грегъри, балет „Алексия”, както и изпълнители от СОУ „Св. Кл. Охридски”, детска фолклорна танцова формация „Добруджа”, а също и стипендианти на клуба. Благотворителният бал още веднъж показа, че стипендиантите на „Майчина грижа“ са наистина талантливи деца, които носят слава на родния град. На сцената в ресторант „България“ присъстващите бяха омагьосани от невероятните изпълнения на децата на Добрич, сред които като малките Поли Пенчева и Полина Семендяева, китаристът Добромир Боров, уникалните малки каратисти, натрупали куп медали от национални и международни състезания. Сладкогласната Андреана Николова се представи с фолклорно изпълнение в съпровод на цигулки. На сцената се представи и стипендиантката на „Майчина грижа“ Мария-Магдалена Русева – вокален талант, за който тепърва ще се чува и с който тепърва ще се гордеем.   
Един от най-емоционалните моменти на вечерта бе традиционният благотворителен търг. За четвърта година той бе воден от Влади Въргала, при това съвсем безвъзмездно. Той сподели, че чувства бала на „Майчина грижа” като лична инициатива и го подкрепа от душа и сърце. Важно бе да сме тук в Деня на християнското семейство със съпругата ми, каза той. А приятелят му Цонко Цонев отбеляза "С Деня на християнското семейство поздравявам моите приятели сем. Димитрови, по-известни като Влади и Силвия, които напук на хейтърите са заедно".
Резултатът от търга бе повече от впечатляващ. Събрани бяха над 18 хиляди лева. Най-високи цени бяха постигнати за два от предметите на търга, които бяха изтъргувани по 5 000 лева. Първа бе картината ”Жеравна” на художника Павел Митков, чиито картини притежават папа Йоан Павел Втори, Бил Клинтън и Джордж Буш, Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Мадона и много други. Влади сподели, че именно Митков го е напътствал в рисуването и под неговото вещо ръководство е нарисувал картина със слънчогледи. След оспорвано наддаване предложената на търга творба бе купена от Сашко Ставрев за 5 000 лева. Същата цена бе постигната и за уникалната Библия – Нов завет, издадена през 1941 г. Тя е не просто Библия, а е от Зографския манастир на Атон и е с автограф на покойния вече йеросхимонах Пахомий. Любопитното е, че три пъти са правени опити Пахомий да бъде отровен, за да се вземе ключа от Зографския манастир, който носел на врата си, дори, когато спи. По този начин той успял да съхрани безценните реликви на манастира, сред които и оригинала на Паисиевата история. Стартовата цена на библията бе 1000 лева, но след много емоционално наддаване и непрекъснатите провокации от страна на водещия, тя достигна 5000 лева и бе откупена от семейство Даниела и Тошко Георгиеви. Тук е мястото да споменем, че библията-реликва бе подарена на дамите за благотворителния търг от проф. Евгений Сачев, известен в страната като един от най-големите специалисти в сферата на опазването на културно-историческото наследство. Той осигури и картината на Павел Митков. Сериозно наддаване се получи и за DVD с филма на Влади Въргала “Операция шменти капели” с автограф от автора. Въргала представи лентата с думите: "Това е един филм на режисьора, актьора и пича Влади Въргала. Пожеланието към този, който го купи, е да си намери 1 млн. долара случайно". Дискът стартира с цена от 100 лева, при стъпка 50 лв., но филмът бързо набра инерция, като наддаващите поискаха стъпката да е 100 лева. Когато цената достигна 3000 лева, Въргала се пошегува, че той не е изкарвал толкова от прожекциите на филма. С униката, срещу 3500 лева се сдоби Михаил Тодоров, собственик на фирма „Тафчи”. По-рано той и съпругата му Станислава получиха – с благодарност за дългогодишните си жестове към каузата на „Майчина грижа“, плакета на клуба за дарителство – един символ, с който дамите всяка година отличават щедростта и добротата.
За 300 лева бяха откупени две икони, дарени от свещеник Емануил. Едната от тях бе на Богородица, а другата - на Свети Стефан. Това бе повод домакини и гости да си спомнят за един скъп приятел, който за първа година не беше сред тях – отец Стоян, но всички изразиха надежда, че той и сега ги благославя от онзи по-добър свят, където отиде не навреме.
200 лева бяха броени за два цветарника, изработени от бизнесмена Йордан Вашев. След сериозно наддаване за 1700 лева бяха продадени четирите тома на „История на Добруджа” – дарени за търга от Община – град Добрич. Те станаха собственост на бизнесмена Николай Рачев.
Кметът на Каварна Цонко Цонев, който е традиционен дарител,  предостави за търга палка на барабаниста на „Ассеpt” Щефан Шварцман, която е единствена в България. Групата участва в  „Каварна рок фест”. Палката бе закупена за 350 лева. На търга за 550 лева бе продадено последното издание на „Рибния буквар”, предоставено от заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева. Изтъргувана бе картината на д-р Галя Бодичева „Ти дойде и доведе слънцето“, като самата авторка сподели, че тя е рисувана с пръсти, а творбите й носят енергиен заряд, който носи добро на притежателите си.
Над 250 награди имаше в разиграната томбола, а най-голямата награда бе екскурзия за двама до Метеора в Гърция, предоставена от добричката туристическа агенция „Балкан Про Травел“.
Равносметката е - събрани близо 60 хил. лева за таланти в затруднено положение. Дарителските жестове изригваха спонтанно – както на всеки бал на „Майчина грижа“. Много от гостите направиха финансови жестове, с които – според възможностите си, да подпомогнат умните и талантливи деца в нужда. От тях 3000 лева са под формата на ваучери за обучение във Висше училище „Международен колеж” и частната гимназия „Райко Цончев”. Собственикът на „Добруджански хляб” Енчо Малев обяви, че дарява 3000 лева за обучение на талантливо дете от Добруджа в чужбина, като е готов да подпомогне цялото обучение, а желанието му е стипендиантът след това да се завърне в България.
Вечерта продължи с танци, добро настроение, създадено от оркестър „Старт“ с младата браз-секция, уникалните дуети на абсолютно уникалната Нели Грегъри с Нора Караиванова и Йордан Вашев, много емоции, много усмивки, много доволни гости, които значително след полунощ си тръгваха с усещането, че са преживели нещо наистина незабравимо, като споделената емоция на щедрост и доброта… А, за да се случи всичко това, огромна заслуга имат професионалистите от ресторант „България“, както и десетките хора и фирми, дарили продукти за вкусната вечеря, предмети за богатата томбола, уникати за благотворителния търг… Хора и фирми, на които дамите от клуба правят дълбок поклон за щедростта!
 И ако трябва с едно просто изречение да се опише тази незабравима нощ – то е – „Майчина грижа“ отново обедини добрите хора на Добруджа в името на доброто бъдеще на талантите на Добруджа! 
В името на БЕЛИТЕ ЛЯСТОВИЦИ НА ДОБРУДЖА - ДАРИТЕЛИ И СТИПЕНДИАНТИ!
НДТ












 


Сходни връзки

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЛ НА ДК "МАЙЧИНА ГРИЖА": ЗА ДОБРОТО КРИЗА НЯМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди