изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:43 EET
Уникално разкритие на „ШОУ“: Съдия-изпълнител прибирал част от заплатата на Любо в БФС    
Новини Уволнението на Любослав Пенев от поста национален селекционер, за което „ШОУ” първи написа, че предстои, предизвика огромни скандали. Силно засегнатият треньор нападна остро бившите си колеги от представителния отбор на България и членове на Изпълкома. Най-остри бяха атаките му по адрес на боса на Лудогорец Кирил Домусчиев, Йордан Лечков, Емил Костадинов, Атанас Фурнаджев и Венцеслав Стефанов. Проверка на тигъра на печата обаче установи доста любопитни неща, свързани с тригодишния престой на Чичовото като селекционер на националите. Ето за какво става въпрос.

На 1 ноември 2011 година Любо подписва официално договора си с БФС като треньор на националния отбор на България. Точната му заплата е в размер от 35 хиляди лева, а не 50 хиляди, както се твърдеше доскоро. С премиите, които той е взимал обаче, парите горе-долу месечно набъбват на толкова... Още след няколко дни в БФС остават шокирани, когато пристига официално писмо от банка. В депешата е упоменато, че Любослав Младенов Пенев има задължения от 2 милиона и 300 хиляди лева, които е изтеглил под формата на кредит. И понеже от известно време „забравял” да покрива дълга си, запорират заплатата му на новото работно място в БФС.

Малко по-късно футболният съюз е бил изненадан и друго. Централата била уведомена и от лизингова компания, че Чичовото има още един кредит в размер на 80 000 лева, който не е погасен. Ставало въпрос за автомобили, които Пенев е взел на лизинг, но не е покривал дълговете си.

Под сурдинка се говори, че за да избегне запорирането на месечното му възнаграждение от 35 хиляди лева, Любо предприел хитър ход. Още доста преди да поеме националите, Пенев подписал договор с фирма в Испания, която да държи правата му. Чичовото поискал шефовете в БФС да превеждат всеки месец по-голяма част от заплата му на сметката на въпросната испанската мениджърска агенция. Целта била ясна – да може да прибира по втория начин повечето пари от месечното си възнаграждение. В противен случай цялата сума би трябвало да отива при банката и лизинговата компания, на които той е длъжник. Според запознати парите, превеждани в Испания и без да бъдат облагани с данъци у нас, са точно 29 000 лева месечно.

Тези 29 бона са били под формата на хонорар, а остатъкът от 6000 лева е бил вписан в трудовия договор на Любослав Пенев. Тази сума обаче е била прибирана от съдия изпълнител заради запора, наложен върху националния селекционер, и не достигала до сметката на треньора. Между другото, негови близки още в началото го посъветвали да поиска от БФС да му превеждат по-малка сума в Испания и примерно 10 или 15 бона да отиват за изчистване на дълговете. Така Любо по-бързо щял да сложи край на наложения му запор. Той обаче категорично не се съгласил.

След като България се провали в европейските квалификации и Пенев бе уволнен, пред него изникнал големият проблем - как ще се справя оттука насетне със задълженията си към банката и лизинговата компания? Шушука се, че по-голямата част от борчовете си той вече ги е изчистил, но оставали още пари. Защото в случая не става въпрос за дългове от десетки или стотина хиляди левове, а за над 2 300 000 лева! Именно това е основната причина Любо да загуби ума и дума, да изпадне в афект и да оплюе по жесток начин хората, които реално са му помогнали да чисти  задълженията си.

До последно Пенев не вярвал, че ще му бият шута. Надявал се да остане на поста до есента на 2015 година, когато ще приключат европейските квалификации. Всъщност, не толкова заради мачовете и националния отбор, а защото именно тогава изтичал срока, в която щял да бъде на нула и към банката, и към лизинговата компания. След като това не се случи, Любо превъртял и решил да наговори куп щуротии по адрес на БФС. Сам се обадил в Би Ти Ви. Звъннал на свой познат – спортен журналист, и настоял да се появи в предаване, което има колкото се може по-голяма гледаемост.

Първият вариант бил „Шоуто на Слави”, но там нещата пропаднали. Дали защото Слави не е искал или поради друга причина – можем само да гадаем. В крайна сметка Любослав Пенев цъфна в „120 минути” и не остави водещия Светослав Иванов не само да му задава въпроси, но и да си поеме дъх. След като шоуто приключи, на излизане от телевизията един от операторите попитал Любо защо не е обелил нито дума против президента на БФС Борислав Михайлов. Чичовото се подсмихнал под мустак и в свой стил отговорил: „Ние първо трябва да се видим и да уточним някои неща на четири очи. Затова не го закачих него!”.

Какво е имал предвид Пенев? Ами това, което агенция БЛИЦ вече написа. Треньорът не иска да си тръгне без пари след уволнението. Първоначално той е настоял да получи неустойка в размер от 150 000 евро заради прекратения договор заради изгонването му. После се отметнал, но настоял БФС да му даде три заплати, които са в размер от 105 хиляди, но не евро, а лева. И щял да си тръгне по живо, по здраво.

Въпреки че Любослав Пенев не атакува конкретно Боби Михайлов, президентът на футболната централа бил бесен след скандалното изявление. Най-пощурял обаче бил Кирил Домусчиев. Любо обяви в ефир, че шефът на „Лудогорец” нямал никаква популярност в чужбина – там бил много нисък и плах. Посъветва го да си гледа хапчетата и корабите и да не се занимава с чисто футболните въпроси.

„Не го ли е срам?! Скоро ще му извадя кирливите ризи, за да видят хората, че Любослав Пенев никак не е чист и читав, както се изкарва пред феновете. Може и да го съдя за тия му нападки! Поведението му премина всякакви граници на етиката и морала. Абсурдно е да нападаш тези, които са ти давали хляба”, категоричен бил Кирил Домусчиев, който по време на интервюто на Любо се намирал в чужбина.

Всъщност, Любослав Пенев влезе в конфликт с повечето членове на Изпълкома на БФС през лятото, когато хукна да става треньор на „Ботев” (Пловдив). Причината – повече от ясна. Големите пари при „канарчетата”. Чичовото се споразумял и оттам да прилапва тлъста сума. Но не „скромните” 35 хиляди лева, както бе в БФС, а цели 50 хиляди лева! Тогава всичко му вървяло като по мед и масло. Да, ама съвсем скоро гръмна скандалът с КТБ и кранчето спря. Босовете на пловдивския клуб извикали Любо и му обявили право в очите: „Криза е, няма как, ще намаляваме заплатите. Твоята ще я смъкнем доста – правим я 15 хиляди лева. Влез ни и ти в положението, виж само за какво става въпрос. Невъзможно е вече да имаме треньор с толкова висока заплата”.

Любо хич не се двоумил. Въпросните 15 бона му се видели жълти стотинки и още на другия ден той си събра багажа. Свика пресконференция на която, мрънкайки като слаба ученичка пред учебната дъска, обяви че си отива.

Казват, че против отиването му в „Ботев” са били същите тези шефове в БФС, които той онзи ден оплю здравата – Данчо Лечков, Емил Костадинов, Венци Стефанов и, разбира се, Кирил Домусчиев.

Както вече тигърът на печата написа, малко преди да отиде в „Ботев”, Любо е бил поканен от Домусчиев да застане начело на „Лудогорец”. Но треньорът поискал луди пари, за да подпише договора. Това вбесило боса на разградчани и оттогава отношенията им взели значително да охладняват. Те съвсем достигнали до формата на замразяване при един доста любопитен скандал, до който „ШОУ” се натъкна и който вероятно ще бъде разкрит съвсем скоро и от БФС. Става въпрос за следния случай, разиграл се през октомври тази година.

Първо да уточним, че всеки един футболист, получил повиквателна в националния отбор, получава хонорар. Доскоро възнаграждението беше 1000 евро, но отскоро е намалено на 750 евро

Става въпрос за повиквателна за един мач. През октомври националите имаха през четири дни две европейски квалификации – с Хърватия в София и с Норвегия в Осло. Загубихме и двете – първата с 0:1, а втората с 1:2.

Любо Пенев обявил пред играчите след двубоя с хърватите, че ги глобява с по един хонорар от повиквателните. Т.е. – вместо по 1500 евро за двата мача те ще получат по 750 евро. Преди това обаче треньорът накарал играчите да се подпишат, че са си... получили и двата хонорара. Впоследствие човек от неговия щаб изтеглил от сметката на БФС всички пари, които трябвало да бъдат раздадени на националите за двете евроквалификации. Играчите от разширения състав са 20 на брой, което означава, че изтеглените пари са били 30 000 евро. На футболистите били раздадени половината от тази сума – 15 000 евро, което те си разделили. Къде обаче е отишъл остатъкът, не се знае. Поне до момента, в който „ШОУ” подготвяше този материал, в БФС нямаха информация за въпросните 15 хиляди евро. 

„Ние останахме учудени, когато разбрахме, че парите от така наречената глоба не са били върнати във футболния съюз. Шефовете на БФС изобщо не знаеха, че Любо ни е глобил и останаха адски изненадани. Това са 15 хиляди евро все пак – по 750 евро на всеки от 20-те играчи, които бяха викнати за мачовете с Хърватия и с Норвегия”, заяви пред „ШОУ” един от националите, пожелал да запази анонимност.

От БФС не пожелаха да изпадат в подробности, но заявиха, че е започнало разследване по случая. И ако се докаже, че половината от изтеглените пари липсват, ще се търси отговорност от Любослав Пенев. С две думи – има ли доказателство, Любо, иска или не иска, трябва да възстанови сумата от 15 хиляди евро.

ГЕОРГИ МАКРИЕВ/ШОУ

Още подробности и още разкрития – четете в най-новия брой на „ШОУ“, който от днес е на пазара. 
 


Сходни връзки

Уникално разкритие на „ШОУ“: Съдия-изпълнител прибирал част от заплатата на Любо в БФС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди