изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-05 @ 08:36 EEST
СТАЯ ЗА СЕМЕЙНА ПОДКРЕПА БЕ ОТКРИТА В РОДИЛНО ОТДЕЛЕНИЕ    
НовиниСтая за семейна подкрепа към родилното отделение на МБАЛ Добрич бе открита днес с пожеланието в нея да се съобщават не само лоши, но и добри новини на семействата. Надежда, че ще намаляват децата, които се изоставят от семействата, и добрите новини ще са повече от лошите, изрази завеждащият отделението д-р Трифон Йорданов.

В нея социални работници, лекари и психолози ще могат да работят със семействата, които по една или друга причина имат нужда от допълнителна подкрепа в грижите за децата си.
Очаква се около 50 семейства да се възползват от тази възможност през следващата година.
Сред причините за изоставяне на децата са ниският жизнен статут и здравна култура на майките. Преобладава изоставянето на деца поради невъзможност на родителите да се грижат за тях по икономически причини.
Когато веднъж е изоставено едно дете, неговата съдба е ясна. Затова основната задача на социалните работници е да се търсят варианти то да е в семейна среда или близка да семейната. Именно поради това на 1 юли миналата година е сключен договор между четири институции Община Добрич, Дирекция "Социално подпомагане" Добрич, Многопрофилната болница за активно лечение Добрич и Фондация Лумос, които стартираха съвместна дейност за развиване на професионална партньорска мрежа за предотвратяване на изоставянето на деца на ниво родилен дом и настаняването им в специализирани институции.  От тогава досега до дирекция „Социално подпомагане“ са подадени 39 сигнала от неонатологично отделение за желание на майките да изоставят децата си, съобщи Магдалена Миткова – директор на „Социално подпомагане“. Шест от децата са настанени в приемни семейства в област Добрич. Други 14 са в приемни семейства в други области, 6 деца, които имат здравословни проблеми, са в Дома за медико-социални грижи. В 13 от случаите, което е една трета от всички случаи, децата са останали в семейството си, благодарение на работата на работата на екипа по превенция на изоставянето. 
На ниво родилен дом също е нужно да се извършва такава превенция. Важно е да бъдат наблюдавани самите майки и да им бъде оказвана подкрепа. Сред тези, които най-често изоставят децата си, са майки с много деца, с нежелана бременност или такива, които знаят, че близките им няма да ги подкрепят. Затова екип, който включва специалисти от Родилно отделение, отдел „Закрила на детето“, Центъра за обществена подкрепа и фондация „Лумос“  ще подкрепя семейството, когато има риск от изоставяне на детето. Навременното координиране може да доведе до това семейството да  получи подкрепа навреме и да не се стигне до изоставяне на детето. В новооткритата стая за семейна подкрепа  родителите, близките ще могат да получат подкрепа от акушерки, лекари, социални работници, психолог. Това ще е място, където да се води човешки разговор, тъй като става въпрос за човешки истории. Целта ни е да бъде изградена национална мрежа за подкрепа на семейството, съобщи Снежана Ванкова – представител на фондация „Лумос“ за Добрич. НДТ


 


Сходни връзки

СТАЯ ЗА СЕМЕЙНА ПОДКРЕПА БЕ ОТКРИТА В РОДИЛНО ОТДЕЛЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди