изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:07 EEST
СИЛНО НАРАСНАЛА Е ПОПУЛАЦИЯТА ОТ ЛИСИЦИ В ШАБЛЕНСКО    
ЕкологияСпоред епизоотичната комисия, в Шабла няма бяс. Вземат се превантивни мерки срещу птичи грип и син език

Общинската епизоотична комисия в Шабла е заседавала през миналата седмица, като на нея е представена информация за взетите превантивни мерки срещу заболяването бяс и реална ли е опасността от разпространението му на територията на общината, приемане на превантивни мерки срещу проникването на птичи грип по домашните птици и обсъждане на предстоящата ваксинация срещу заболяването син език.
Обсъждането на опасността от появата на бяс в Шабла е било във връзка с публикация в общинския вестник „Изгрев“, с която е алармирано за напаст от лисици.
Д-р Ноева – официален ветеринарен лекар на общината, е посочила, че след прилагането на Националната програма за контрол и изкореняване на заболяването бяс в България, случаите на бяс рязко са намалели. В изпълнение на програмата два пъти годишно, през пролетта и есента, се прави ваксинация на лисиците срещу бяс чрез залагане на ваксинални примамки в 22 области на страната, включително и в област Добрич. По план ваксинацията следва да се извършва минимум 5 години, като задължително условие е тя да продължи да се изпълнява и 2 години след последния констатиран случай, а през 2013-та и до м. ноември 2014 г. няма такива. През 2012 и 2013 г., освен стандартното разпръскване на ваксинални примамки със самолети и вертолети, ловците от общината са залагали такива и ръчно. Тя е апелирала в случай на съмнение за бяс стопаните да се обръщат първо към ветеринарен лекар за уточняване на диагнозата, както и да информират представителите на епизоотичната комисия или кмета (кметския наместник) на съответното населено място.
Председателят на Ловно-рибарското дружество Иван Пенков е потвърдил, че популацията на лисици е силно нараснала и е съобщил, че съобразно законодателството ловците извършват отстрел на лисиците като вреден дивеч на 500 метра извън населените места.
На заседанието си членовете на епизоотичната комисия са разгледали и мерките срещу опасността от проникване на птичи грип на територията на страната. Съобщено е също, че през пролетта на 2015 г. ще бъде проведена ваксинация срещу син език. НДТ


 


Сходни връзки

СИЛНО НАРАСНАЛА Е ПОПУЛАЦИЯТА ОТ ЛИСИЦИ В ШАБЛЕНСКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди