изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 01:27 EEST
300 ЧЕШМИ - ПЪТУВАЩА ФОТОИЗЛОЖБА    
Култура

От векове и предания, от поколение на поколение, българинът като грижовен човек и радетел на българщината, поемат най-трудната и полезна грижа за живущите. Търсят изворната вода и на нейно място строят каменна чешма с хубава изворна вода.



Има случаи човек изгражда чешма за добро, който пътник мине край чешма прави кратка почивка, отпива от студената вода, измива очи, поглежда нагоре и казва: „Господи, сполай и помогни на този човек за стореното, че пих чиста изворна вода, която ми даде сила за да продължа.“

С тези няколко думи, драги българино, искам да ви запозная за стореното от мен, да издиря каменните чешми по поля и села на Добруджа. С помощта на общините от област Добрич заснехме 300 чешми. В Община Добричка се намират 140 чешми, в Община Тервел около 65, в Община Крушари – 55, в гр. Добрич – 11, в Община Генерал Тошево – 5, в Община Балчик – 11, в Община Каварна – 12, Община Шабла – 2 аязмота. Има и още чешми за издирване.

За четвърти път изложбата е поставена в НЧ „Пробуда – 1896 г.“ – с. Победа, Община Добричка. На 6 ноември 2014 г. фотоизложбата беше открита от кмета на селото – Галин Първанов. Историкът Георги Казанджиев направи обстойно изказване за значението и опознаването на това голямо богатство. По предложение на общественика и дарител инж. Михаил Стоев фотоизложбата се представи в неговото родно село. Присъстваха също и о.з. полк. Кольо Димитров – председател на Областния съвет на СОСЗР – Добрич, историка Тодор Нинов – учител в с. Победа, който учил и Михаил Стоев.

Грижливата препоръка на арх. Витлием Чалъков бе изложбата за чешмите трябва да обходи села и градове. Да се запознаят кметове, арендатори, животновъди, кооперации и други. Да се почистват и ремонтират чешмите, защото са историческо необходима реликва за да живеем дълго.

Изказвания и въпроси имаше и от жителите на селото, питаха от къде идва водата, чували и знаели, че Добруджа била безводна.

Младото момиче Радостина Димитрова – секретар на читалището изказа мнение за голямата чешма в селото е най-полезното нещо, защото лятно време от града идвали хора да си перат килимите. Това е гордост за с. Победа с тая природна придобивка – каменната чешма. Баща й Иван Стоев е от известното село Тянево, богато с шест чешми е много добър танцьор.

След откриването на фотоизложбата като автор и гост, подарих своята нова книга „Елате и вижте“ на читалището. От пенсионния колектив ме попитаха дали може да посетят с. Тянево и музейната сбирка „Под бащината стряха“, да разгледат чешмите в селото и да чуят за тяхната история. „Винаги сте добре дошли, с вас можем да пресъздадем седянка в Добруджа и моминска среща на чешмата.“.

Последва любезната покана на Михаил Стоев да гостуваме в родната му къща в селото. На такъв човек неможе да се откаже. Къщата бе с хубав битов интериор. Седнахме около масата с по чаша украинска водка и благи думи на раздумка. Още веднъж обсъдихме значението на фотоизложбата. Домакинът се обърна към мен с думите: „Бате Иване, изложбата да пътува за да я видят всички добруджанци“.

 

 

                                                Иван ЖЕЧЕВ – краевед, родоизследовател и хореограф

 


Сходни връзки

300 ЧЕШМИ - ПЪТУВАЩА ФОТОИЗЛОЖБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди