изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:50 EET
ОРФЕЙ СЕ КРИЕ ВЪВ ВИЕТНАМСКИ ЗАЛИВ    
Забележителности

Ще повярвате ли, ако чуете, че Орфей се крие във виетнамски залив. Сигурно не. И правилно. Въпреки че насред океана в Халонг има малък остров, който носи името Орфей. Късчето земя получи наименованието от бившата първа дама Зорка Първанова.

Заливът Халонг наистина е чудо на природата, едно от най-популярните туристически места във Виетнам. В продължение на 120 км в залива са пръснати около три хиляди острова, островчета и самотни скали. Освен това има и коралови рифове, мангрови горички, малки пресноводни езера, блатни гори и, разбира се, пясъчни плажове.



Земята на дракона

Самото име Халонг примамва към пътешествие. То може да се преведе като „Залива на спускащия се дракон“ или „Там, където драконът слязъл до морето“. На виетнамски звучи Вин Ха Лонг. Според легендата, когато местните жители се сражавали с китайските окупатори, боговете изпратили семейство дракони да защитят земите им. Драконите започнали да плюят скъпоценни камъни, които се превърнали в острови и островчета, формирайки защитна стена. Благодарение на нея хората отстояли земята си, а после създали държава с името Виетнам. След това обаче и драконите решили да се установят там. Мястото, където майката-дракон, спускайки се към морето, разбила крайбрежието на хиляди парченца, започнали да наричат Ха Лонг. А мястото, където се спуснали нейните деца – Бей Ту Лонг. Местните жители до ден-днешен вярват, че в залива живее дракон. Климатът в залива е влажен, с два сезона – горещо и влажно лято, и суха и студена зима. Най-подходящо за обиколка е времето през май, юни и септември, когато е топло, но поносимо, а дъждовете не са ежедневие.

 

 

Халонг може да се обиколи с малки кораби за около 4-5 часа, като незабравимата екскурзия излиза около 70 долара на човек. В цената се включва и обяд, който сервират лично капитана и помощниците му. По време на екскурзията има и експерт-виетнамец, който говори много добър английски и разказва подробности за островите. Всъщност някои от тях са кухи, с огромни пещери, покрити с плътна джунгла отгоре, и изглеждат много зрелищно, стърчащи от океана.

Населението край Халонг е около 1600 души, които живеят в четири рибарски комуни. Това са плаващи къщички. Хората се издържат с риболов и отглеждане на местни растителни и животински морски видове.

Ловци на перли продават огърлици по 20 долара

 

 

 

Перлена огърлица срещу 20 долара може да си купи всеки турист, който се разходи с лодка по залива Халонг. Продавачки с кутии, пълни догоре с перли, започват да предлагат стоката си на всички гости на кораба. Цените варират според големината на перлите и цвета им. Най-скъпи са черните. Колие с тъмни перли не може да се купи за по-малко от 30 долара. В комплект с обеци цената отива до 40. За сметка на това белите и бледорозовите огърлици струват с по 10-15 долара по-малко. За цената на накита всеки клиент се пазари. Колкото е по-голям пазарлъкът, толкова е по-доволна продавачката, обясниха местните търговци. bgchudesa.com/НДТ

 

 

 

 


Сходни връзки

ОРФЕЙ СЕ КРИЕ ВЪВ ВИЕТНАМСКИ ЗАЛИВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди