изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:36 EEST
"Независимая газета": Българи едва не започнали въстание в Одеса    
По света Продължават трудностите с използването на майчин език, Киев се бои от отварянето на "втори фронт" и гагаузка република. Бългаският културно информационен център в Одеса бе подпален с коктейл "Молотов" през май т.г. от върлуващите майдановци, които избиха десетки жители в Дома на профсъюзите и по улиците на града

В украинската Одеска област може да се появи ново сепаратистко формирование. Киев се страхува след източноукраинския фронт да се отвори и втори - в Южна Украйна, пише "Независимая газета".През пролетта южните региони на Украйна може би ще се опитат да провъзгласят Бесарабска народна република. Теоретично тя може да включва част от Одеска област и някои райони от Молдова, включително автономна Гагаузия. Тогава дестабилизацията ще се разпростре и в Приднестровието, твърдят аналитици от центъра "Да Винчи Ей Джи", който работи в Украйна от 2002 г.

Според тях събитията може да бъдат отключени от предстоящите напролет избори на Башкан - лидер на Гагаузкия автономен район в Южна Молдова. Периодът след изборите за молдовски парламент на 30 ноември т. г. ще е удобен за външни влияния върху региона, смятат експертите.

На референдум през февруари гагаузите гласуваха единодушно за включване в Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан) и за "отложен статут на автономия", който дава на автономния район право на самоопределение, в случай че Молдова загуби независимостта си. Кишинев обяви референдума за незаконен.

Тогава се изостри и ситуацията в Южна Украйна, където също живеят гагаузи наред с молдовци и българи, напомня изданието.

"Няколкото скандала заради подозрения за сепаратистки нагласи сред украинските гагаузи" обаче бяха "спешно потушени", посочва то. Според гагаузката общественичка Федора Арнаут те са били предизвикани от външни сили. Представител на малцинството в Одеска област неофициално потвърждава пред всекидневника, че обстановката в региона сега е под контрол и сравнително спокойна.

"Всички виждат какво става в Донбас - никой не иска такива неща". По думите му обаче още миналата година в Южна Украйна лесно избухнали конфликти заради неизпълнени обещания, че малцинствата ще могат да използват майчините си езици наред с държавния. Всъщност това право получиха само руснаците и местните "българи едва не започнаха въстание", добавя събеседникът на "Независимая газета".

Аналитичният център прогнозира в тази връзка "щедро предложение" от Москва за проруски настроените лидери на Гагаузия. Според експертите от "Да Винчи Ей Джи", евентуалната дестабилизация в южния регион ще даде възможност да бъде размразен конфликтът в Приднестровието, да се отвори втори фронт в Украйна и да й се отреже достъпът до пристанищата по Дунава, а в крайна сметка да бъде блокирана европейската интеграция на Украйна и на Молдова.

Ситуацията е подчертано трудна, тъй като за разлика от отцепническите формирования в Източна Украйна Бесарабска народна република "може да се организира по етнически признак, което при опит за борба срещу сепаратистите ще се изтълкува от руската пропаганда в контекста на междунационален конфликт и ще се стигне до обвинения в етнически чистки", изтъква "Да Винчи Ей Джи".
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

"Независимая газета": Българи едва не започнали въстание в Одеса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди