изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-01 @ 09:16 EEST
Алексей Мешков: Със съвместни усилия ще можем да развиваме българско-руските отношения    
Интервюта

Със съвместни усилия ще можем да развиваме българско-руските отношения. Няма да крия от вас, че преминахме през период, които беше предизборен в България, и сега, когато новите власти и институции са сформирани, смело ще можем да дадем нов старт за развитие на нашите отношения, каза заместник-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков в интервю за предаването "Преди всички".По отношение на енергийните въпроси между България и Русия, Мешков каза: "Южен поток" е голям европейски проект, който позволява, в случай на неговата реализация, да се открият хиляди работни места и в това число в България, който ще даде възможност гарантирано получаване на газ от Русия в държавите от Южна Европа. Затова аз смятам,че тази инициатива трябва да бъде обединяваща за нас. Аз вече посетих няколко държави, през които ще премине "Южен поток", и те, трябва да ви кажа, че чакат неговата реализация. Аз съм убеден, че "Южен поток" има бъдеще, защото това е проектът, който реално отговаря на интересите на народите и държавите от ЮИЕ. Това е огромна инвестиция, в която ще има откриването на много нови работни места, специална подготовка на младите хора. Не е тайна, че в много от държавите в Южна Европа има много голямо ниво на безработица и то предимно на младите хора. И именно заради това той е проект на бъдещето, създаващ възможност да се реализират в професионален план младите хора от Южна Европа.

Мешков коментира и позицията на ЕС по отношение на проекта: Работа е в това, че както показва практиката, ако държавите, през чиято територия се осъществява реализацията на подобен тип газов проект, проявяват решителност, то ще е възможно да се намери необходимата формула, която да не противоречи на Третия енергиен пакет. И едновременно с това да се намери възможност да се реализира този проект и той да стане рентабилен. Ако можехме да направим "Северен поток" със същите държави от ЕС, защо тогава да не можем да направим сега и "Южен поток"?

По отношение на Украйна и източните й райони с проруско население, което упорито не желае да бъде част от нея, Мешков каза: Принципно важно е да бъде прекратено убиването на хора и да продължи да действа режимът на прекратяване на огъня. В настоящия момент фактически завършва работа по, така да се каже, разместването на страните в буферната зона. Необходимо е да се върви по пътя на мирното урегулиране на вътрешноукраинския проблем. И той може да бъде решен от самите украинци. Международната общност, в това число и Русия, могат само да помагат в този диалог, но да определят как да живеят самите украинци, това трябва да бъде решавано от самите тях. И затова от тази гледна точка е крайно необходим диалогът между Киев, Луганск и Донецк. Русия уважава суверенитета на Украйна, но принципно важно според Москва е Киев да разговоря със своите граждани.

Първият, които се намеси в украинските дела, беше, както си спомняте точно преди година на Майдана, бе някой друг, а не Русия, както и вие знаете. Знаете кой подкрепи антиконституционния преврат в Украйна. За Русия украинците са братски народ и Москва иска мир, спокойствие и благополучие за тях. И всичко, което ние правим, правим по молба на международната общност и страните в украинския проблем. И още веднъж искам да се върна към главната си мисъл, че е необходимо да се спре кръвопролитието и е нужен диалог между страните в проблема в Украйна. Сега още повече, че Луганска и Донецка области, които най-много пострадаха от бомбардировките по време на т.нар. антитерористична операция, въпреки че там нямаше терористи. Хората в тези области страдат от студ и глад и трябва да започне възстановяването на тези региони. И още веднъж е важно да има мир, освен да се възстановяват тези региони.

Русия иска мир и работи за диалог и е за това да бъдат изпълнени договореностите в Женева през април месец с участието на украинските страни, както и ЕС и САЩ, да започне реален и дълбок конституционен процес  с участието на всички политически сили от всички региони в Украйна и да бъде изработена такава формула, за да може да бъде избегнат кръгът от кризи на всеки пет години, включвайки различни типове революции и контрареволюции. Но както и да искате да ги наричате, това са си антиконституционни действия, които водят до нестабилност.

http://bnr.bg/

 


Сходни връзки

Алексей Мешков: Със съвместни усилия ще можем да развиваме българско-руските отношения | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди