изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:20 EEST
Путин задраска "Южен поток", избра Турция за партньор!    
По света Проектът за изграждане на газопровода „Южен поток" е спрян лично от президента Владимир Путин. Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Доходите на България от транзита на газ през газопровода „Южен поток” щяха да възлизат на 400 милиона евро за година.

По-рано днес, по време на съвместна пресконференция с турския си колега Ердоган руският държавен глава обяви, че страната му се отказва от изграждането на тръбата. Новината бе потвърдена и от шефа на „Газпром" Алексей Милер, който добави, че Русия и Турция са сключили споразумение за изграждане на алтернативен газопровод по дъното на Черно море.
Доходите на България от транзита на газ през газопровода „Южен поток” щяха да възлизат на 400 милиона евро за година. Това обяви Владимир Путин на пресконференцията в Турция по темата за преустановяването на газопровода.Той посъветва българското правителство да потърси тези пари от Брюксел като пропуснати ползи заради прекратения проект. „България винаги казваше ,че е заинтересована да строи газопровода, но тя или не може да се държи като суверенна държава, или има поети други ангажименти, което не е наша работа”, обобщи руският президент.  
Продължават да излизат нови подробности около обявеното от Владимир Путин решение да се спре изграждането на проекта „Южен поток”. Стана ясно например, че именно липсата на разрешително за работа на българска територия е основната причина за взетото решение.„Нелепо щеше да бъде, ако положим тръбите по дъното на Черно море и като стигнем до Варна, да спрем”, каза руският президент в Анкара. В Русия вече излезе и официално потвърждение от страна на „Газпром”, при това с много категоричен тон.
Според руски медии, именно подписът на служебния министър на икономиката Васил Щонов в писмо до Москва през август е станал причина да бъде преосмислена позицията на руската страна. Във въпросния документ Щонов е написал, че „проектът не отговаря на изискванията на Европейския съюз”.

На пресконференция в Анкара Владимир Путин обяви, че Русия не може да продължава строителството на газопровода „Южен поток”. Той отбеляза, че страната му обмисля въпроса да построи газопровод до Турция, която иска допълнителни количества синьо гориво, съобщава ТАСС.Путин посочи като причина за решението си отказа на Европейската комисия да подкрепи проекта, както и решението на България да спре строителството на газопровода на своя територия. Президентът на Русия посочи още, че връзките между неговата страна и Турция в енергетиката са вече на „стратегическо равнище”. Той съобщи, че от 1 януари природният газ за нашите южни съседи ще поевтинее с 6%.

Руската компания „Газпром” подписа с турските си колеги от „Botas” меморандум, според който ще увеличи доставките на природен газ за Турция по газопровода „Син поток” с 3 милиарда кубически метра от 2016 година.

Според турския министър на енергетиката Танер Йълдъз допълнителните количества ще бъдат на преференциална цена, която обаче още не е уточнена. Турция обаче е готова да поеме допълнителните количества още през следващата 2015 година, ако руската страна предостави това.

Освен енергийния меморандум, още седем други документа са подписани по време на посещението на руската делегация, начело с Владимир Путин в Турция. Изнесени бяха и данни, че Русия е вторият след Германия външнотърговски партньор на Анкара, а Турция е седма във външнотърговските обеми на търговия на Русия.


http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Путин задраска "Южен поток", избра Турция за партньор! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди