изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:39 EET
Румен Овчаров пред БЛИЦ: Ще ни изключат от транзита на руски газ към Европа    
КоментариСега противниците на "Южен поток" да дават алтернативи, коментира бившият министър

Решението на Русия да спре „Южен поток” и вместо това изгради втора тръба по трасето на „Син поток” изненада Румен Овчаров. Бившият министър на икономиката и енергетиката научи новината на деня от БЛИЦ.Първата реакция на енергийния експерт по телефона беше очаквана - отказът от изграждането на газопровода ще донесе крайно негативни последици за България. „Пропуснахме възможността да станем транзитна страна за 30% от енергийния износ на Русия, така Москва щеше да се съобразява много повече с нас”, коментира за БЛИЦ Овчаров.

Според него, сега пред нас има само една възможност - бързо да изградим конекторната връзка с Турция и да получаваме при необходимост руски газ от южната ни съседка, но на каква цена, това не е ясно.

„Всъщност, втората тръба по трасето на „Син поток” беше първият вариант на газопровода от Русия към Европа. През 2006-2007 година обаче нашата страна убеди Москва да не възлага преноса си на газ за ЕС единствено на Турция и въпреки че трасето до Варна беше 3-4 пъти по-скъпо, руснаците приеха да строят през България газопровод. Сега, благодарение на правителството на ГЕРБ, тази възможност вече я няма”, коментира още експертът.

Той прогнозира, че страната ни ще бъде изключена от транзита на руски газ към Европа, като след завършването на втората тръба през Турция газопроводът ще продължи през Гърция и Адриатическо море до Италия.

„Нека сега противниците на проекта „Южен поток” да предложат алтернативи”, обобщи Овчаров.

Красимир ТОДОРОВ
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Румен Овчаров пред БЛИЦ: Ще ни изключат от транзита на руски газ към Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди