В процеса на търсене, екипът започва и първото научно изследване на анаконди в дивата природа, като определял теглото, дължината и пола на всяка змия, на която се натъкнат. Специалното в предаването в неделя ще бъде насърчаването на събиране на средства за опазване на естествения хабитат на змията.

Естественикът и екипът му вече мислели, че ще изтече времето, отпуснато им от Дискавъри Чанъл, когато

най-накрая проследили женска зелена анаконда, която Росоли забелязал за първи път през 2008 г.

Той разкрива, че са били нужни 12 души, за да с преборят с огромното влечуго и да го извадят от водата, добавяйки, че на мястото имало и херпетолози, които да се уверят, че змията е в добро здраве през краткото си пленничество.

След това Росоли облича костюма, изработен от въглеродни влакна, които да го предпазят от смъртоносната хватка на змията и от храносмилателните ѝ киселини. Костюмът е бил снабден и с кислород за три часа, комуникационни устройства и няколко камери.

За да привлече вниманието на анакондата, той се залял със свинска кръв и имитирал движенията на типичната плячка на тази змия.

Росоли разкрива, че не отнело много време, за да се хване змията на въдицата.

Той обаче отказа да разкрие повече подробности за това какво се е случило, когато анакондата се е опитала да го погълне целия.

Пол Росоли пази изненадата за предаването "Изяден жив" по Дискавъри Ченъл, което ще бъде излъчено в неделя.