изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:14 EEST
Инспекторка от фонд "Земеделие" във Варна пое към ареста, там остава и помагачът от Добрич    
Ред и сигурност Йорданка Пенчева Георгиева, старши експерт в Регионалния технически инспекторат в Областната дирекция ДФ "Земеделие" във Варна днес бе задържана в залата на Апелативния съд.Това стана, след като магистратите се запознаха с нови доказателства по делото на ДАНС и СГС срещу нея и другите двама обвиняеми за изнудване на селскостопански производители и получаване на подкупи по схема. Протоколите от разпитите на нови свидетели, които вече са 33 души, и от разпознаванията, дадоха основание на съда да прати в ареста Пенчева. На 21 ноември Варненският окръжен съд я пожали, заради това, че има две деца и едното е тежко болно и се нуждае от грижите й.

Преди влизане в залата, Георгиева заплаши репортер на RodinaBG.com, ако публикува нейна снимка от кулоарите на съда. "Допреди 10 дни съм била държавен служител, не желая моя снимка да се появява в интернет и ако я пуснете...", недоизказа заканата си 36-годишната варненка.

Досега тя бе домашен арест, но новите доказателства сочат още нейни престъпления, и то в самото начало на разследването. Към момента е установено, че Йорданка е прибрала 15 600 лв рушвети, а делото е образувано в края на октомври, т.е краткосрочно са били инкасирани доста суми от по 600 и 800 лв най-малко на земеделец.

Йорданка Георгиева, от работното си място, като длъжностно лице изключително активно е използвала служебна информация, служебни контакти, служебен автомобил и служебна карта за епизодите от престъпната си дейност, смята съдът. Тя е била обект на подслушване със специални разузнавателни средства.

Засега суха от водата излиза третата участничка в схемата Надя Манчева, която обилно говорила пред служителите на ДАНС за аферата с рушветите. Прокуратурата е оставила с мярка подписка и инспекторката изобщо не е влизала в съда. От думите на апелативния прокурор Светла Корновска днес стана ясно, че не може да се мерят с един аршин тримата обвиняеми. Надя била привлечена от "мозъка" на схемата, добричлията Георги Герджиков.

За разлика от случая с Йорданка, чиято мярка бе атакувана с протест на прокуратурата, бившият служител на фонд "Земеделие" обжалваше ареста си. Защитата се опита за облекчи положението на клиента си, като извади добра личностна характеристика от старото работно място на Георги – фонд "Земеделие", където е бил до 01 септември 2013 г.

Той не е осъждан, има постоянен адрес, но е безработен. Освен това, макар и в ролята на помагач, де факто той е бил двигател на изнудванията на нередовни земеделски стопани или изпаднали в заблуда. Хората са били намирани и подплашвани от Герджиков, че ще останат без субсидии за площите си. Той се представял пред тях за служител на фонд "Земеделие", а освен това и с чуждо име.

14 000 лв са рушветите на Георги Герджиков, като при акцията на ДАНС за задържането на групата на 18 ноември, са намерени пари, обработени с утравиолетов прах. Доказателство за рекета над производителите.

Според държавното обвинение предстои да се установява накъде е отивал потокът от кумулираните от рекета над фермерите пари. Място не хвана и вопълът на защитата, че агентът от ДАНС, който води дознанието, е от Добрич, а Георги лежи в ареста във Варна. Това не е работа на съда, обясни съдия Ангелина Лазарова, председател на апелативния състав на съда.

В съдебната зала днес имаше и екшън, сътворен от роднина на Георги Герджиков. Живко Дамянов се провикна насред речта на прокурор Корновска с красноречивото "У-у-у!". Много неверни неща се казаха, не съм съгласен, всичко е скалъпено"- успя да каже младият мъж с коса, вързана на опашчица. В резултат съдия Лазарова го привика напред, прибрана му бе личната карта и му бе наложена глоба от 100 лв.

След това съдебната охрана го изведе извън залата, но човекът продължаваше да е убеден, че роднината му Георги е жертва на нещо скалъпено.

RodinaBg.com
Юлия Кунева

 


Сходни връзки

Инспекторка от фонд "Земеделие" във Варна пое към ареста, там остава и помагачът от Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди