изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-27 @ 08:07 EEST
Експерти: Какво ще случи на ЕС без „Южен поток”    
КоментариСкоро евробюрократите ще правят метани на Ердоган

Русия дава знак на Европа, че се е уморила постоянно да разхлабва енергийния възел. Но ако ЕС все пак иска да стегне примката около ръцете си, никой няма да му пречи, анализира решението за спирането на "Южен поток" Кеворк Мирзаян от expert.ru. Президентът Владимир Путин направи гросмайторски ход, като обяви отказа на Русия от "Южен поток", смята експертът в сферата на геополитиката Педро Моуриньо, шеф на медиагруппы "Mediasiete Publicaciones S.A.". Ето техните коментари:След преговорите в Турция руският президент заяви намерението на Русия да приключи с проекта Южен поток. "Не можем да строим в морето без да имаме разрешение от България. А да започнем строителство, да стигнем до българския бряг и да спрем - е нелепо. Смятам, че това е ясно на всички. Затова сме принудени да преразгледаме нашето участие в проекта". Това заяви президентът Владимир Путин по време на кратката си визита в Турция.

Някои експерти веднага заявиха, че това решение е сериозно поражение за Москва. Реалностите обаче са доста по-различни. Загуби, рабира се, ще има. Те ще се изчисляват тепърва, но сигурно ще става въпрос за няколко милиарда долара, които Газпром е вложил в проекта. Но да се говори за окончателни загуби в този момент е твърде несериозно. Нещо повече, говорейки за закриване на проекта, Путин всъщност се опитва да спаси евентуалните загуби и да реанимира проекта. Неговите думи трябва да се възприемат не като капитулация, а като опит да се въздейства на чувствата на партньора. Русия дава знак на Европа, че се е уморила постоянно да разхлабва енергийния възел. Но ако ЕС все пак иска да стегне примката около ръцете си, никой няма да му пречи.

Анализаторите многократно са заявявали, че Южен поток ще обезпечава с газ Европа абсолютно надеждно, без никакви зависимости от транзитни държави и необходимостта да се отчитат техните "национални интереси". Отказвайки се от проекта, ЕС допусна поредица от грешки. Първо, Брюксел остави Украйна в ролята на транзитна страна, с което си осигури доста рискова ситуация: ще се справи ли Украйна с транзита и дали няма да поиска да го изтъргува с Газпром или всичко ще се размине. Второ, ЕС принуди Русия или да се откаже от допълнителни доставки на газ в Европа (тогава Стария континент ще трябва да купува от други източници) или да пусне Южен поток през Турция.

За този нов проект вече говори Алексей Милер и той ще минава през Черно море. Става дума за 63 млрд кубически метра. От тях 14 млрд ще остават за Турция, а останалите ще поемат в посока към Гърция. По този начин Турция се договори за намаляване на цената на газа с 6%, освен това придоби нови стратегичеки възможности. Ако Европа не промени позицията си към Южен поток и Москва построи тръбопровода през Турция, ще се сбъдне мечтата на Ердоган и най-големият кошмар на бюрократите в Брюксел - Турция да се превърне в разпределител на въглеводород за ЕС от Русия, Каспийско море, а по-късно и от Иран. Контролът над подобно "кранче" ще даде възможност на Анкара да преговаря като равен с равен с Брюксел за членството на Турция в Евросъюза. Дори ще придобие известно преимущество. На Москва, разбира се, също няма да е много приятно да си има работа със страна-транзитьор, защото съществува възможността Турция да използва своя статус по свое усмотрение. Ако не е срещу Русия, а срещу Брюксел добре. Но как ще е?

Апелът на Путин от Анкара не е само към евробюрократите, но и към обществеността в редица страни от Юго-Източна Европа, лидерите на които не успяват да защитят интересите си. Така например България, според Путин, е изгубила въможността да печели по 400 млн долара годишно. (За сравнение бюджетът на България през 2012 г. е бил около 20 млрд долара.)

С доза сарказъм Путин предложи България да си поиска неустойка от ЕС, като компенсация, че не може "да се държи като независима държава". Намекът се отнася и за други държави, които били принудени да спрат износа на селско-стопански продукти в Русия. Всъщност най-сериозните аргументи ще се усетят през зимата, ако възникнат проблеми с транзитирането на газ през Украйна.
Покрай газовият въпрос Путин и Ердоган обсъдиха и редица други проекти. В частност строителството в Турция на нова АЕЦ, която ще е собственост на Русия. "Проектът е уникален, защото за първи път се строи на принципа "плати - владей - експлоатирай", т.е. руската компания ще е собственик на електроцентралата. Става дума за голяма инвестиция от 20 млрд долара, - заяви още Владимир Путин. По план строителството трябва да приключи през 2022 г.

Кеворк Мирзаян, Еxpert.ru.

* * *
Президентът Владимир Путин направи гросмайторски ход, като обяви отказа на Русия от "Южен поток", смята експертът в сферата на геополитиката Педро Моуриньо, шеф на медиагруппы "Mediasiete Publicaciones S.A.", цитиран от РИА Новости.

Путин се показа като изкусен стратег на световната шахматна дъска. Основната причина за отказа е понижването на рентабилността на проекта "Южен поток" във връзка с падането на цените на енергоносителите и възникналите усложнения в получаването на  финансиране на "Газпром" от чужбина, а също така необходимостта да бъдат освободени част от ресурсите за енергийните проекти с Китай. По време на визитата си в Турция Путин съдаде нова алтернатива, която изненада международните играчи, отбелязва експертът.

От гледна точка на геополитиката след въвеждането на санкциите от страна на Запада Русия на първо място укрепи политическия и енергиен алианс с Китай. Втората крачка е сближаването с Турция - вашен геополитически играч в Близкия изток и ключов партньор на ЕС в този регион. Така подписаният документ за строителството на газопровод през Черно море към Турция блокира реализацията на друг енергиен проект Трансадриатическият газопровод (ТАП), който след решението за закриването на газопровода Nabucco, беше единствената алтернатива на руския газ за Европа, коментира Петро Моуриньо.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Експерти: Какво ще случи на ЕС без „Южен поток” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди