изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:06 EEST
ОТНОВО СЪДЯТ БИВШИЯ ЗАМ.-МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ ЗА УБИЙСТВО НА ПЪТЯ    
Ред и сигурност

Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда на бившия заместник-министър на финансите от кабинета „Сакскобургготски“ Красимир Катев, с която той бе оневинен  по обвинението, че по непредпазливост е причинил смъртта на двама братовчеди при катастрофа в района на село Оброчище. Апелативните магистрати връщат делото отново на Окръжния съд, като разпореждат друг състав да разгледа делото.



Според обвинителния акт, на 22.08.2012 г. на около 310 метра от кръстовището за кариера „Момчил” в посока от Балчик към село Оброчище, при управлението на лек автомобил „Фолксваген Туарег” Катев по непредпазливост е причинил смъртта на двама жители на село Оброчище. Загиналите са Пламен Бойчев Райков и Димитър Георгиев Георгиев. Освен това, при катастрофата е причинена средна телесна повреда на тъщата на Катев - Величка Н. Г. от София.

На 21 август вечерта семейството на Катев било на гости във Варна и около полунощ с две коли всички тръгнали да се прибират към комплекса „Блек Сий Рама”, където били настанени. Първата кола, марка „Фолксваген Туарег” била управлявана от Катев, като на задната дясна седалка седяла тъща му и в ръцете си държала спящата му дъщеря. Втората кола, марка „Тойота Рав 4”, била управлявана от съпругата на Катев, като на задната седалка спял синът им.

Около 00.20 часа двете коли са се движели по пътя от с. Оброчище-към Балчик, на разстояние една от друга 70-80 метра като втората кола се е движила с около 70-80 км/ч. на къси светлини. Катев пътувал с поставен предпазен колан, като, според неговите обяснения, скоростта била около 96-97 км/ч.

По същото време в посока гр.Балчик- с.Оброчище се движел автомобил марка „Опел Вектра”, който бил управляван от неправоспособния Димитър Георгиев, а до него седял братовчед му Пламен Райков, чийто бил автомобилът.

Произшествието станало на прав участък от пътя, при ясно време и липса на видимост. Двете коли се ударили челно. В резултат на силата на удара „Опелът” бил изхвърлен в дясно на пътя посока с.Оброчище- гр.Балчик, завъртял се около вертикалната си ос в посока обратна на часовниковата стрелка, преобърнал се. След произшествието подсъдимият уведомил за станалото по телефон 112, обадил се на приятели и изкарал от колата тъщата си, която била поставена да лежи на асфалта, докато дойде линейката. Пристигналият екип на „ФСМП”-Балчик констатирал смъртта на Димитър, а Пламен бил транспортиран в „ЦСМП”-Добрич, където по-късно починал. Тъщата и дъщерята на Катев, които също пострадали при катастрофата, били откарани в МБАЛ „Света Ана”-Варна, където били хоспитализирани с проведено лечение.

Според апелативните съдии, в мотивите на окръжния съд съществува вътрешно противоречие, което е равностойно на липса на мотиви, с което е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила.  Основните свидетели по делото са тъщата и съпругата на Катев. Те първоначално отказали да дадат показания, а са дали такива седем месеца по-късно. Съдът се е позовал и на огледния протокол, въпреки, че преди това го е обявил за непълен и неточен, тъй като е извършен на непълноценно осветление, а след измиването на пътното платно всички следващи огледи са дискредитирани.  НДТ

 

 


Сходни връзки

ОТНОВО СЪДЯТ БИВШИЯ ЗАМ.-МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ ЗА УБИЙСТВО НА ПЪТЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди