изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:53 EET
УВЕЛИЧАВАТ СЕ ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ С АРТЕРИАЛНА ХИПЕРТОНИЯ    
Интервюта Проф. Маргарита Цонзарова – началник на Клиника по детски болести и детска кардиология към Национална кардиологична болница, София, и председател на асоциалия „Детско сърце”, пред НДТ

- Проф. Цонзарова, каква част от децата в България са със сърдечно-съдови заболявания? Какви са тенденциите – увеличава ли се или намалява броят им? 

- Честота на вродените сърдечни малформации не се е променила в годините и тя е между 8 и 10 на 1 000 живородени. Т. е., когато спада раждаемостта спада и бройката на децата, които се раждат с вродени аномалии. Т. е. около 400 деца годишно се раждат с вродени сърдечни заболявания. Не се е увеличила нито честотата, нито тежестта. Тревожното е увеличаването на честотата на децата в юношеска възраст с артериална хипертония. Това е един проблем, който отдавна се дискутира, но сигурно се прави недостатъчно, защото все повече деца са на медикаменти, лекуват се.

- На какво се дължи това?

- На начина на живот и храненето, на липсата на спорт, липсата на активност. Имаше едно проучване, което показва, че средно децата около пет часа на ден прекарват пред телевизор, компютър, таблет. Физическата активност в училищата е крайно занемарена, няма никакви възможности за спортуване и не се насърчава. А това е основното за израстващия организъм. Около пет процента са децата с артериална хипертония. Няма много сведения за преди години, защото не са правени такива проучвания. Но напоследък има доста разработени дисертации в различните региони в страната, в които се потвърждава този процент около пет, който никак не е малък.

- Как стои България на фона на другите европейски държави и в световен мащаб – по отношение както на вродените сърдечни малформации, така и на артериалната хипертония при децата?

- По отношение на вродените сърдечни малформации процентът в света не се е променил. Той остава този, който е и при нас. Дори по отношение на възможностите за лечение, мисля, че сме на доста добро средно европейско ниво. По отношение на артериалната хипертония има много различни данни и в Европа, и в Америка, но тенденцията със затлъстяването, липсата на двигателна активност и нерационалното хранене е проблем в целия свят. И всички се насочват към някакви възможности за ограничаване и промяна, преди всичко, на начина на живот. Това е по-добре, отколкото да се започне с медикаменти от 13-14-годишна възраст да лекуват хипертония. И корените на атеросклерозата, се оказва, че са още в детството и затова начинът на живот и храненето на децата са много важни за развитието на тези заболявания в по-голяма възраст.

- Казахте, че в България лечението на вродените сърдечни аномалии е не едно добро европейско ниво. Бихте ли споделили по-конкретно кои са нещата, които се правят в България и ни извеждат на такива добри позиции?

- Мисля, че кардиохирургията в детската възраст направи много голяма крачка в нашата страна в последните 20-ита години. Т. е. на практика ние лекуваме почти всички сърдечни заболявания оперативно или по неоперативен път, с изключение на сърдечната трансплантация, която не е приоритет, а е проблем в много страни. Искам кажа, че при нас я има тенденцията, която е абсолютно положителна – да се намалява възрастта на оперативното лечение, тя все повече се сваля и става по-ниска. В България от 25 до 30 процента са новородените деца, оперирани до края на първия месец. Почти 45 процента са тези, които са оперирани до 2-годишна възраст. Разбира се, оперирайки сложни кардиопатии, понякога се налага, за да може да се направи корекцията, тя се прави на няколко етапа. Друг голям напредък в детската кардиология и лечението на вродените кардиопатии това е т. нар. интервенционална кардиология. Т. е. затваряне на някои дефекти по неоперативен път чрез транскатетърен метод. Това е в съвременните тенденции в Европа и в света. И у нас все повече се развива. Ние се стремим да го внедряваме. Мисля, че в това отношение вървим с добри темпове.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

УВЕЛИЧАВАТ СЕ ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ С АРТЕРИАЛНА ХИПЕРТОНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди