изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:28 EEST
ПРЕДСТАВИХА ДОБРИ ПРАКТИКИ НА ГРИЖАТА ЗА МЛАДЕЖИ СЪС СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ    
ЗдравеРаботен семинар за добри практики в България и Испания от реализираните дейности на проект “Подобряване на практиките в обгрижването на тийнейджъри и млади хора със сърдечни заболявания чрез повишаване на експертния капацитет на партниращите си организации от България и Испания” се проведе вчера в Добрич. Той бе организиран от асоциация «Детско сърце», София, с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Целите на проекта включват обмяна на добри практики в обучението на младежите и техните семейства, както и обмен на модели за сътрудничество между медицинските и немедицинските специалисти от двете държави. Целевите групи са 20 младежи и  350 тийнейджъри със сърдечни заболявания. Според проф. Маргарита Цонзарова, председател на асоциация "Детско сърце" и ръководител на проекта, той е изключително актуален и необходим, на фона на нарастващия процент деца и младежи със сърдечни заболявания и все по-трудната им социална интеграция в модерното, отчуждено общество. Известно е, че сърдечно-съдовото заболяване води до продължителна изолация и редица психологически проблеми, които сериозно затрудняват социалната интеграция на децата и техните близки. Затова и крайната цел на проекта, както и на асоциация «Детско сърце» като цяло, е максималното подобряване на качеството на живот на сърдечно болните деца.

В семинара в Добрич участваха проф. Маргарита Цонзарова - председател на "Детско сърце", детски кардиолог, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница, двама експерти на асоциацията, представители на община Добрич, на социални дирекции и служби, на дирекция «Бюро по труда» и други. Представен бе уникалният за България медико психо-социален модел на работа между асоциация „Детско сърце” и Националната кардиологична болница. Присъстващите се запознаха с добрите практики за трудова заетост на младежи с увреждания в Испания и България, със сборник на проучването на работещи политики, програми, проекти и методики, подпомагащи трудовата заетост на млади хора с увреждания на пазара на труда в двете държави.  Участниците във форума изгледаха и заснетия в рамките на проекта филм, разглеждащ добрите практики при търсене на работа и представяне на интервю пред работодател на младежи със сърдечни заболявания в България.

Проектът е уникален по своята същност, тъй като за пръв път в България се осъществява трансгранично сътрудничество по въпросите на заетостта на младежи със сърдечни заболявания, споделиха организаторите. Освен в Добрич, такива семинари се проведоха и в Бургас, Монтана и Разград. НДТ

 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИХА ДОБРИ ПРАКТИКИ НА ГРИЖАТА ЗА МЛАДЕЖИ СЪС СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди