изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:06 EEST
Владимир Чижов: България е ненадежден партньор, Турция води самостоятелна политика    
По света България не се доказа като надежден партньор, не само с "Южен поток", но и по редица други енергийни проекти. В същото време Турция е надежден партньор, който може да взема самостоятелни решения. Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и Сърбия за излизане от ситуацията, създала се след прекратяването на проекта за газопровод "Южен поток".

ова заяви за телевизионния канал "Россия 24" постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов.

"Наясно съм, че политическата ситуация в България е сложна, сменяха се правителства, включително тези правителства си тръгваха заради разногласия по енергийни въпроси", коментира още той.

Чижов припомни, че по-рано заради позицията на България не беше реализиран проектът за нефтопровод "Бургас - Александруполис", а също така не беше построена и втората атомна електроцентрала "Белене".

"С голяма симпатия се отнасям към България и към българския народ, но тази страна не е надежден партньор", подчерта дипломатът.

Чижов уточни, че България е гледала на проекта "Южен поток" като мащеха - все едно тя няма да получава по него газ, а само ще бъде транзитна страна. "Но естествено тя щеше да получава пари за този транзит, но сега няма да ги получава", каза още той.

"Турция води самостоятелна политика и когато нещата стигнат до там, че трябва да се осъществят определени решения, Анкара има политическата воля и ресурсите да ги осъществи", каза той.

"Не трябва да забравяме, че Турция е член на НАТО и кандидат за член в ЕС. Но въпреки това турското правителство провежда достатъчно независима политика, във всеки случай много по-самостоятелно, отколкото, уви, правителството на България", заяви още дипломатът.

Русия може да продължи преговорите за "Южен поток" със Сърбия, Унгария и Австрия

"Сърбия не е член на ЕС, но е подала заявка за влизане в съюза. Всички ние сме били свидетели на натиск върху Белград от страна на ЕС по икономически и политически въпроси, включително за присъединяването на Сърбия към антируските санкции", заявил Чижов.

Дипломатът изрази увереност, че руската страна ще бъде готова да разговаря с Австрия, Унгария и Сърбия "за това какво ще правят по-нататък и как да се излезе от създалата се ситуация". "По-рано вече казах, че от турския хъб газопроводите могат да бъдат построени в различни направления", добави Чижов.

На 1 декември руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не може да продължи изграждането на газопровода "Южен поток" заради противодействието на ЕС. В замяна той предложи изграждане на тръбопровод с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ на Турция. Двете страни ще бъдат свързани по дъното на Черно море с тръба, която ще минава успоредно на вече действащия газопровод "Син поток". Според експертите това ще намали значително разходите за строителство. Също така се предвижда и изграждането на газов хъб на турско-гръцката граница.

Анкара и Москва също така се договориха за доставките на 14 милиарда куб.м. газ и понижаване на цената. Става дума за количества газ, които по-рано преминаваха през украинска територия, уточнява вестник "Комерсант", който се позовава на плановете на "Газпром".

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Владимир Чижов: България е ненадежден партньор, Турция води самостоятелна политика | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди