изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:48 EEST
Предотвратиха втори Беслан в Грозни    
По светаНови подробности около нападенията в столицата на Чечня

Терористите в Грозни са се укрили в училище, планирайки да организират нов Беслан. За възможността за такъв трагичен сценарий стана известно благодарение на свидетели на събитията. В училище №20 терористите са проникнали с цял арсенал боеприпаси още в шест часа сутринта, възнамерявайки да изчакат там децата и учителите. Зловещият план бе осуетен благодарение на реакцията на силите за сигурност на Рамзан Кадиров и смелостта и находчивостта ба местна жителка.

55-годишната пазачка на училището Яха Дакаева се оказала първата, която разбрала, че в сградата на училището се намират терористи. Около шест часа сутринта на 4 декември, след събитията в Дома на печата, тя дошла на работа и започнала традиционната обиколка на училищната сграда. Качвайки се на третия етаж, жената неочаквано видяла в коридора момченце на около 7 години, което се притискало към стената. То също видяло Дакаева и я посочило с пръст. В същия момент иззад ъгъла изскочил въоръжен терорист.

„Два метра висок беше. Имаше дълго и страшно лице, някак си загоряло. От гората май беше дошъл... Той изскочи и веднага легна на пода, изплаши се, че ако почна да крещя, някой ще разбере на улицата. Легна направо върху планина от оръжия, бронежилетки – всичко имаше там... Почна да вдига гранатомет. Аз му казах да не стреля, а той тъкмо да напусне спусъка и гранатомета падна. Аз се възползвах от това и се скрих зад стената. След това не помня какво се случи. Огромен взрив имаше“, разказва Яха.

По думите на Дакаева, когато тя побягнала, тя била хвърлена във въздуха чак до тавана, а краката й били посечени от взривната вълна и шрапнелите, изпуснала си телефона. Когато тя успяла да изскочи на улицата, силите за сигурност, дежурещи в отцепения район на училището, започнали да стрелят по сградата. Един от полицаите си свалил бронираната жилетка и я сложил на Яха, след което я изпратил до дома й.

Да се приключи контратерористичната операция помогнал телефонът на Яха Дакаева, която тя изгубила при взрива. Терористите започнали да звънят на номерата в него, изнудвайки роднините на жената и блъфирайки: те съобщили на сина и дъщеря й, че майка им е взета за заложник. Именно по телефона силите за сигурност започнали преговори с терористите. Те са продължили не повече от час. След това терористите са освободили момчето и жена. Едва след това силите за сигурност са щурмували сградата на училището.

„Те са искали да пленят децата и учителите, когато дойдат за първия урок. Не знам какво щеше да се случи, можеше да умрат много хора“, казва Яха.  http://www.blitz.bg

Рамзан Кадиров поиска да му бъдат доведени украинските политици, подкрепили нападението в Грозни /ОБЗОР/
 


Сходни връзки

Предотвратиха втори Беслан в Грозни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди