изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:17 EET
”Сайпем” уведомена, че работата по ”Южен поток” спира    
По светаИталианската компания "Сайпем" (Saipem), която трябваше на построи морската част на газопровода "Южен поток", е уведомена от възложителя, че работата спира.

Италианската компания съобщи късно снощи, че засега не може да оцени икономическите последици от това решение за бизнеса й, тъй като остават неизвестни както срокът, за който се спира строителството, така и окончателното решение по проекта, предаде Интерфакс, цитирана от БТА.

През март операторът на проекта "Саут стрийм транспорт" (South Stream Transport) сключи договор на стойност 2 млрд. евро със "Сайпем" за построяване на първата линия на "Южен поток".

Договорът урежда изграждане на първия етап от "Южен поток", свързващ Русия с България през Черно море. Строителството трябваше да започне в края на годината.

"Сайпем" е подразделение на италианския енергиен концерн "Ени" (ENI).

"Газпром", "Ени", "Електрисите дьо Франс" и "Винтерсхал" са съакционери в дружеството "Саут стрийм транспорт",  учредено на 3 октомври 2011 г.
Прекратяването на "Южен поток" може да струва на "Сайпем" 1,25 милиарда евро оборот само за 2015 година, смята "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БНР.

На 2 декември акциите на европейски енергийни компании, участващи в газопровода "Южен поток", рязко поевтиняха след обявеното ден по-рано от руския президент Владимир Путин решение за прекратяване на проекта.
Книжата на "Сайпем" се обезцениха с над 8% до обяд на същата дата на фондовата борса в Милано.

О Ем Ви продължава консултациите

Австрийската петролна компания О Ем Ви (OMV) продължава консултациите с "Газпром" по проекта "Южен поток", съобщи ТАСС.

По-рано О Ем Ви заяви, че компанията не е била информирана преди да бъде обявено спирането на "Южен поток". Главният изпълнителен директор Герхард Ройс посочи, че "Газпром" не се е консултирал с австрийската фирма преди съобщението.

Дончев: Не сме уведомени

До преди час и половина все още няма официално уведомление от руската страна за спиране на проекта "Южен поток", съобщи по обед за БТА вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

ЕК: Не знаем за алтернативен газопровод

Европейската комисия засега няма информация България, Румъния и Унгария да обсъждат проект на нов газопровод, който да е алтернатива на „Южен поток”. Това стана ясно от изявление на говорител на ЕК по повод публикации в унгарската преса, според които вчера високопоставен представител на унгарския парламент, е водил консултации по темата в София, предаде БНР.

Според публикациите новият газопровод трябва да доставя газ от Гърция през България и Румъния към Унгария.

От ЕК на този етап не коментират и съобщението на „Газпром” за сключен кредит на стойност 390 милиона евро с италианската банка „Уникредит” въпреки европейските санкции.
От Брюксел казаха само, че проверяват детайлите по това споразумение и припомниха, че прилагането на санкциите е отговорност на всяка от страните от Евросъюза.
dir.bg
 


Сходни връзки

”Сайпем” уведомена, че работата по ”Южен поток” спира | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди