изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:37 EEST
Унгария и Русия се договориха за доизграждането на АЕЦ "Пакш"    
По света Унгария и Русия подписаха договор за построяването на два нови блока на територията на унгарската атомна електроцентрала „Пакш”, предаде РИА "Новости". Още през пролетта на тази година двете страни подписаха споразумение за предоставянето на кредит за доизграждането на АЕЦ „Пакш“.

Както вече беше оповестено в началото на март, правителството на Руската федерация одобри отпускането на Унгария на кредит до 10 милиарда евро, предназначен за изграждането и въвеждането в експлоатация на пети и шести енергоблок на АЕЦ „Пакш“.

Средствата ще бъдат предоставени за 21 години. Унгария ще започне да погасява главницата на дълга след въвеждането в експлоатация на енергоблоковете (плащанията ще започнат от 15 март или 15 септември, непосредствено след въвеждането в експлоатация), но не по-късно от март 2026 година.

Лихвата по кредита от 2014 г. до момента на въвеждане на блоковете в експлоатация (и не по-късно от 2026 г.) е 3,95%, за първите седем години от погасяването лихвата ще е 4,5%, за вторите седем 4,8%, а за третите – 4,95%.

В момента в АЕЦ „Пакш“, която е построена по съветски проект, работят четири енергоблока с обща инсталирана мощност около 2000 MW. Централата е с реактори тип ВВЭР.

Парламентът на Унгария през 2009 г. одобри решение за изграждането на два нови енергоблока в АЕЦ. През януари тази година Руската федерация и Унгария подписаха споразумение за сътрудничество в областта на мирния атом, което предвижда изграждането на два енергоблока с мощност 1000-1200 MW, а също така и договор за доставка на ядрено гориво и за сервизно обслужване.

Първият блок на станцията е започнал работа още през 1982 година. Към момента единствената АЕЦ на територията на Унгария произвежда около 50% от необходимата на страната енергия.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Унгария и Русия се договориха за доизграждането на АЕЦ "Пакш" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди