изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:35 EEST
ИЗБОРЪТ НА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ ТРЯБВА ДА Е СПОРЕД ЛИЧНИТЕ ИМ КАЧЕСТВА    
Новини

Това смята новият председател на Окръжния съд в Добрич Галатея Ханджиева. Тя счита, че работата на съда е на много високо ниво. За увеличение на оправдателните присъди, поради проблеми в етапа на разследването, призна досегашният председател Енчо Енчев



Новият председател на Окръжния съд в Добрич Галатея Ханджиева бе представена от предшественика си Енчо Енчев. Той сподели, че е много доволен от избора на Висшия съдебен съвет, тъй като съдия Ханджиева десет години е била зам.-председател на съда.

Тя сподели, че е избрана точно, когато са се навършили 22 години откакто е съдия. „Реших, че следва да се кандидатирам за длъжността председател, защото смятам, че познавам работата. Тези десет години ми дадоха увереност за това“, каза Галатея Ханджиева. В работата си ще разчита и на колегите си, като се надява, че крайните резултати ще бъдат добри. Основната й задача като председател на Окръжния съд в Добрич е качествено, бързо и прозрачно правосъдие. Обясни, че ще има двама заместници. Единият ще е Адриана Панайотова, която е зам.-председател и ще продължи да ръководи търговското отделение. Обмисля да бъде назначен зам.-председател, който да ръководи наказателното отделение, тъй като е съдия по граждански дела и има твърде малък опит по наказателни дела.

Запитана дали предвижда промени, обясни, че не смята, че има сериозни проблеми в Окръжния съд в Добрич, които да ги налагат. Според нея, това също е било отчетено при избора й за председател. Счита, че правораздаването в съда в Добрич е на твърде високо ниво, показател за това е и, че няма противоречива практика по идентични казуси, за което често е критикувана съдебната система. Все пак, тя предвижда да бъдат въведени мерки, които да облекчат гражданите, като даване на повече информация за движение на делата на сайта на съда.

Галатея  Ханджиева счита, че съдебната власт е независима и изборът на съдебни заседатели трябва да става единствено на база на личните им качества. Не смята, че определянето им на квотен принцип от партиите, каквато е практиката на Общинския съвет в Добрич, е правилният начин на подбор. Но, припомни, че няма нормативен документ, който да урежда това.Съдът само одобрява определените от Общинския съвет. Евентуални промени на процедурата трябва да бъдат направени от законодателите, а не от съдебната власт.

Възнагражденията на съдебните заседатели са малки - около 4 лева на част, коментира досегашният председател на  съда Енчо Енчев.

На въпрос защо напоследък се увеличават случаите на оправдателни присъди по наказателни дела, той също отчете, че има известно  увеличение на оправдателните присъди. Една от причините е, че през последните години ги няма тежките наказателни дела – за убийства, отвличания и др., които бяха приключени в периода 1996-2002 г. Сред другите причини за това той посочи, че опитните прокурори са се пенсионирали, а на тяхно място са дошли прокурори от районна прокуратура. Влияние оказва и разтурването на следствието. Следователите от следствието станаха съдии и прокурори, а държавата не отпусна средства, за да обучи дознателите. Енчев се надява, че с времето младите специалисти ще се доусъвършенстват. НДТ

 


Сходни връзки

ИЗБОРЪТ НА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ ТРЯБВА ДА Е СПОРЕД ЛИЧНИТЕ ИМ КАЧЕСТВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди