изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-12-01 @ 05:06 EET
КНДР призова ООН да осъди САЩ за мъченията на ЦРУ    
По света

Външното министерство на Северна Корея призова Съвета за сигурност на ООН да осъди САЩ за използваните от ЦРУ изтезания върху заподозрени в тероризъм, предаде Интерфакс. „Ако Съветът за сигурност на ООН иска да обсъжда въпросите за правата на човека, то тогава той е длъжен да повдигне темата за широко разпространеното в САЩ нарушение на правата на човека”, заявиха от министерството.Вчера Комисията по разузнаването в Сената на САЩ публикува доклад, в който съобщаваше за предприемани от ЦРУ мъчения и други нехуманни методи за разпит на арестувани.

От ЦРУ нарекоха доклада „несъстоятелен и съдържащ голямо количество неточности”.

http://pressadaily.bg

Доклад: ЦРУ е прилагало жестоки изтезания

Техниките за разпити на ЦРУ, използвани след атентатите от 11 септември 2001 г.,

са били по-брутални, отколкото разузнавателната агенция признаваше досега, и не са били ефикасни,

се казва в доклад на американския Сенат. 

Докладът беше направен обществено достояние от комисията по разузнаването в Сената. Той обаче е „изчистена“ версия на по-подробен доклад от парламентарно разследване, в което се критикува програмата за тайно задържане на около сто души, за които се е предполагало, че имат връзки с „Ал Кайда“. 

Тази тайна програма беше разрешена по време на президентския мандат на Джордж Буш-младши. 

Техниките за разпити не са спомогнали за осигуряване на информация, която да осуети някакви заплахи, се посочва в документа. 

ЦРУ и много високопоставени представители на американската администрация твърдяха в миналото, че напротив – програмата е била ефикасна и е помогнала за осуетяването на терористични заговори. 

В доклада, плод на петгодишно разследване, сега се подчертава, че

ЦРУ е подвело обществото, Конгреса и Белия дом за програмата,

която в по-голямата си част е била разработена, изпълнявана и оценявана от двама външни подизпълнители. 

„В нито един момент техниките за разпит на ЦРУ не са позволили да се съберат сведения за непосредствени терористични заплахи, което според мнозина би оправдало използването на бруталните техники за разпит“, заяви председателката на комисията по разузнаването Даян Фейнстейн.

Тя поясни, че най-малко 119 души са били подложени на подобни разпити, стигащи до мъчения, в тайни центрове за задържане. 

Докладът е от 500 страници, а материалите от цялото разследване се съдържат в 6700 страници. В документа се привеждат

редица потресаващи примери за прилаганите методи.

Така например през ноември 2002 г. един от задържаните е починал от хипотермия, след като е бил държан полугол и окован във вериги на бетонен под в таен затвор на ЦРУ. 

Други затворници били лишавани от сън в продължение на 180 часа, като през това време ръцете им са били периодично оковавани с белезници над главите им и като са били „хранени“ с течност през ануса, без да има медицинска нужда за това. 

Друг неназован таен затвор на ЦРУ е описан като „тъмница“, където арестантите са били държани в пълна тъмнина, постоянно оковани с белезници в изолирани килии, „бомбардирани“ със силен шум или музика, като им била оставяна само кофа, в която да ходят по нужда. 

Директорът на ЦРУ Джон Бренън призна, че програмата за задържане и разпити

„е имала недостатъци и управлението е допуснало грешки“.

Той обаче отхвърли критиките в доклада. 

Според ЦРУ информацията, получена от задържаните, която се поставя под въпрос в доклада, „е помогнала за стратегическото и тактическото опознаване на врага по начин, който и до днес служи на борбата срещу тероризма“. 

Не е ясно, отбелязва Ройтерс, дали докладът ще доведе до опити виновниците за мъченията да понесат отговорност, защото юридическата давност за много от описаните действия е изтекла. 

Президентът на САЩ Барак Обама излезе със специална писмена декларация и обеща, че сурови методи за разпити, каквито ЦРУ е използвало спрямо заподозрени в тероризъм, няма да има по време на неговия мандат, предаде Ройтерс. 

Той добави, че техниките и мъченията, описани в доклада, нанасят значителна вреда на американските интереси в чужбина. 

Докладът „потвърждава моята отдавна формирана позиция, че тези жестоки методи не само са несъвместими с нашите ценности като нация, но те не служат и на цялостната ни антитерористична стратегия, нито на интересите на националната ни сигурност“, отбелязва Обама. 

Той посочи, че

въпросните техники и методи са били използвани спрямо заподозрени в тероризъм, държани в секретни центрове за задържане извън територията на САЩ

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, който е и член на сенатската комисия по разузнаването, обаче осъди публикуването на доклада и изрази мнение, че описаните в него методи са „разузнавателни разработки“, които са помогнали за залавянето на важни терористи и за ликвидирането на самия лидер на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен. 

„Всички изводи в доклада, които твърдят обратното, са просто погрешни“, заяви той в писмена декларация заедно със своя колега републиканец, сенатора Сакски Чамблис. Двамата изразиха опасенията си, че докладът ще има „сериозни последствия“ за националната сигурност на САЩ. 

Експерт на ООН по човешките оцени пък, че публикуваният доклад за мъченията в тайните затвори на ЦРУ ясно разкрива „политика, оркестрирана на високо равнище в администрацията на (експрезидента Джордж) Буш-младши“, и

призова за съдебно преследване на американски длъжностни лица, които са нареждали „систематични престъпления срещу задържаните“. 

Според Бен Емерсън – специален докладчик на ООН за човешките права и контратероризма, висши служители от администрацията на Буш , които са планирали и оторизирали тези престъпления, както и длъжностни лица от ЦРУ и други държавни чиновници, извършвали мъченията, трябва да бъдат дадени под съд и да получат наказания, отговарящи на тежестта на престъпленията им. 

„Според международното право САЩ са юридически задължени да изправят отговорните за тези престъпления лица пред правосъдието“, каза Емерсън.

Той допълни, че международното право забранява да се дава имунитет на държавни служители, замесени в актове на изтезания. 

„Фактът, че практиките, разкрити в доклада, са били разрешени на високо равнище в правителството на САЩ, не може да служи като извинение. Изтезанията са международно престъпление и извършителите им могат да бъдат преследвани във всяка страна, където отидат“, напомни Емерсън, който е британски юрист по международно право. 

В. „Гардиън“

определя описаните в доклада практики като „срам и позор за Америка“ 

Всекидневникът припомня, че през 1988 г. тогавашният американски президент Роналд Рейгън е подписал конвенцията на ООН срещу мъченията, шест години по-късно САЩ са я ратифицирали, а още седем години след това, през 2001 г., са започнали систематично да използват изтезания. 

Това продължило до 2009 г., когато тези практики бяха забранени от президента Барак Обама. Вчера цялата история излезе на бял свят. 

Това е един от най-мрачните епизоди в историята на страна, която смята себе си – в много отношения и в някои епохи не безоснователно – за пътеводна светлина за света, отбелязва вестникът. 

В определен смисъл трябва да отдадем дължимото на САЩ за публикуването на подобен документ. Това със сигурност е в ярък контраст с удобната неадекватност на британската политика, практики и прозрачност. Докладът обаче съобщава за държавни престъпления, които никога не е трябвало да се случват, не е трябвало да бъдат разрешавани и да бъдат игнорирани от съюзниците на САЩ, и които остават ненаказани. 

Нещо повече, докладът беше огласен сега единствено защото следващия месец промяната в политическия контрол над Сената

би довело до потулването му от републиканците,

смята „Гардиън“. 

В. „Дейли телеграф“ отразява и друга гледна точка. Цитиран от вестника, бившият директор на ЦРУ (от 2006 до 2009 г.) Майкъл Хейдън казва, че докладът на Сената е пристрастен документ, предназначен да шокира, но е факт, че програмата за разпити на ЦРУ е спасила живота на много хора. 

Френският в. „Фигаро“ акцентира върху думите на Барак Обама, че ЦРУ е опетнило имиджа на Америка. Въпреки потенциалните последици от разкритията в доклада за сигурността на американските посолства, Обама подкрепи огласяването му. 

Президентът обаче изглежда раздвоен, посочва вестникът. През лятото той призова нацията да не се държи твърде нравоучително спрямо миналото, защитавайки ожесточено нейните шпиони. Белият дом също е допринесъл за прочистването на част от доклада. 

Президентът се разкъсва между типично американската убеденост в поучителната стойност на признаването на греховете на Америка и реалностите с изискванията на една по-цинична власт, допълва „Фигаро“. 

Всяка оценка на последиците от доклада трябва да взема под внимание

тежкия удар, нанесен на репутацията на САЩ по света с неизбежното излагане на показ на описаните техники,

посочва в редакционна статия „Вашингтон пост“. По мнение на вестника аргументът за практическите резултати измества фокуса от същественото. Мъченията са нещо неморално, независимо дали са били „ефективни“. Както каза представител на правителството вчера, причината тези практики да бъдат забранени е, че те противоречат на ценностите ни, подчертава изданието. 

Източник: По материали на БТА   
http://www.vesti.bg
 


Сходни връзки

КНДР призова ООН да осъди САЩ за мъченията на ЦРУ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди