изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:30 EET
Река Марица премина критичните 5 метра, Свиленград е нащрек    
Новини

Нивото на р. Марица достигна критичните 5 метра. Гражданите на Свиленград са уведомени за ситуацията. Голяма част от хората са на крайбрежната улица и притеснени следят нивото на водите.



Към този момент пряка опасност за населението там няма. Прогнозите обаче са, че през нощта водите на Марица ще продължат да се повишават, каза кметът на Свиленград Георги Манолов. Днес на места реката проби дигите, които се укрепват с чували с пясък. Градът бе спасен от наводнение благодарение на ремонтираната канална помпена станция на левия бряг. Тя бе модернизирана по проект на общината в Свиленград и новите съоръжения работят денонощно, за да изпомпват водата, като това до момента предотврати наводнението на къщи и улици.

Опасенията на кмета Георги Манолов бяха, че при внезапно спиране на електрозахранването, помпената станция ще спре работа и Марица ще залее Свиленград. За да се подсигури алтернативно захранване на машините по искане на кмета Георги Манолов ръководителят на НС "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов изпрати 300 кW дизелов агрегат.

Георги Манолов свика кризисния щаб и се разпореди екипите на противопожарната служба и общинските доброволци да са в готовност и при необходимост да се пълнят още чували с пясък, да се прави постоянен оглед на речните диги в границите на града и рискови места да се уплътняват с чувалите. По-рано през деня превантивно бе затворен и старият мост на Свиленград, построен през 1529 г.

От Областния кризисен щаб предупреждават населението, че се забранява използването на вода за питейни и други битови нужди от местни водоизточници – кладенци, хидрофори, чешми за изворна вода по селата, които вследствие на замърсяване от навлезли води в момента са негодни за употреба. Информацията е на Дарик радио.   bgnes.com/view/

 


Сходни връзки

Река Марица премина критичните 5 метра, Свиленград е нащрек | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди