изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-02-27 @ 04:20 EET
НЯМА ПАРТИЙНИ КВОТИ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ    
Новини

Това заяви пред НДТ заместник-председателят на Общинския съвет и председател на Временната комисия за изготвяне на предложения за съдебни заседатели за Районен съд град Добрич Даниела ДимитроваНяма квоти между партиите в Общинския съвет при определяне на съдебните заседатели, заяви пред НДТ  Даниела Димитрова - заместник-председател на Общинския съвет и председател на Временната комисия за изготвяне на предложения за съдебни заседатели за Районен съд град Добрич. Тя обясни, че единственият нормативен документ, въз основа на който се извършва изборът на съдебни заседатели е Наредба №1 от 3 февруари 2011 г„ за съдебните заседатели, издадена от Висшия съдебен съвет и обнародвана в Държавен вестник на 15 февруари 2011 г.

С нея се урежда редът, по който се посочват кандидатите за съдебни заседатели, възнагражденията им и други организационни въпроси, свързани с тяхната дейност.

В нея се казва, че Общото събрание на съдиите от съответния окръжен съд определя броя на кандидатите за съдебни заседатели, които трябва да бъдат предложени от всеки общински съвет за районните съдилища от района на окръжния съд. Общинските съвети избират комисии, които изготвят предложения за съдебни заседатели. Всеки съветник може да прави предложения пред комисията. Кандидатите за съдебни заседатели трябва да отговарят на изискванията, съгласно Закона за съдебната власт, и най-малко 10 на сто от тях трябва да са с педагогическа квалификация. Комисиите докладват предложенията за съдебни заседатели на общинските съвети.

Д. Димитрова обясни, че след като бе избрана за председател на временната комисия, е поискала от секретариата на Общинския съвет да се изпратят  писма по електронна поща до всички общински съветници. В тях те са уведомени, че до 28 ноември могат да представят предложения за съдебни заседатели.

Предложенията не са постъпвали от определени политически партии, а всеки общински съветник е предлагал такива кандидати. Някои и по няколко, обясни Д. Димитрова. По този начин самият общински съветник става гарант за кандидата, когото е предложил, допълни тя. Въз основа на критериите, е определено предложението от 53 съдебни заседатели и пет резерви, което е внесено за обсъждане в Общинския съвет. Отпаднали са няколко души, които са били на предела на възрастта от 65 години – или навършени или такива, които предстои да ги навършат догодина. Относно изискването за 10 % с педагогическо образование, в предложението на временната комисия такива са около 50% от кандидатите за съдебни заседатели.  НДТ

 


Сходни връзки

НЯМА ПАРТИЙНИ КВОТИ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди