изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:56 EEST
Ледени фигури ще красят до Нова година центъра на Русе    
НовиниЛедени фигури, дело на скулптори от Испания, Русия, Канада и България, ще красят центъра на Русе до края на годината.

Те ще бъдат изработени по време на първия в България Международен фестивал на ледени скулптури "Русе Айс Фест", който започна днес на площада в града, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Събитието е част от събитията, прославили Русе като град на първите неща.

За разлика от останалите фестивали, русенската инициатива има състезателен характер. Дилън Корбет от Ванкувър /Канада/, Луис Рибалта от Барселона /Испания/, Хуан Карлос Мартинес от Мадрид /Испания/, Руслан Коровков от Ростов на Дон /Русия/ и Виктор Царски от Русе имат задачата да направят по една ледена фигура на тема "Русе – град на свободния дух.Русе – град новатор". Всяка една творба ще бъде изваяна от осем ледени блока с общо тегло около 1 тон.

Самите автори споделиха, че харесват да работят с лед заради неговата прозрачност и нетрайност. От една страна той ги приближава до природата, а от друга – напомня, че животът е преходен и трябва да се радваш на мига.

Ледът, който те ще използват, е кристален и е изработен в ателието на Sofia Ice по специална технология. Един блок се прави за четири дни, като остава напълно прозрачен и безвреден за околната среда. Творците от Sofia Ice ще се включат също във фестивала, като изработят специален "леден бар". Той ще бъде сред основните атракции на фестивала, където публиката над 18 г. ще може да се зареди с настроение, а първите 300 посетители ще получат своите напитки в ледени чаши.

В съпътстващата програма на "Русе Айс Фест" са предвидени и много атракции - коледно огнено шоу, концерти, ледени игри за децата с подаръци. Церемонията по награждаването на участниците във фестивала ще бъде на 13 декември.

Идеята за ледения фестивал е взаимствана от традицията, установена преди близо 100 години от прочутия русенски сладкар Денчо Ножаров. Всяка зима в центъра на Русе пред своята сладкарница "Швейцария" той правел фигури на хора и животни от замразен сняг. Творбите му били с естествени размери, като сред личностите, изобразени от сняг, са били Сталин, Горки, Пушкин, Вагнер, Галилей и др. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Ледени фигури ще красят до Нова година центъра на Русе | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди