изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:53 EEST
Няма пострадали заложници в Сидни, броят им е между 20 и 40 души    
ЗаложнициНито един от взетите за заложници хора в кафене Lindt в центъра на Сидни, не е пострадал, съобщи заместник началникът на полицията на австралийския щат Нов Южен Уелс Катрин Берн. „Решени сме разрешим ситуацията по мирен път, но сме готови за всякакъв развой на събитията”, добави още тя. По данни на местните медии броят на заложниците е между 20 и 40 души, съобщи ТАСС.

Освен това стана ясно, че трима души са успели да напуснат кафенето. Двама мъже са избягали през централния вход, а третия – през аварийния изход. Тежко въоръжени полицаи са пуснали тичащите хора. Засега не се уточнява дали заложниците са успели да избягат или са били пуснати.

Австралийският премиер Тони Абът нарече "извънредно тревожен" инцидентът с вземането на заложници, който стана в понеделник в абсолютния център на Сидни. Премиерът даде кратък брифинг за журналисти.

"Засега не знаем какви са мотивите на престъпника, не е известно имат ли те политическа основа, въпреки че съдейки по някои признаци, те имат политически характер", каза той. Абът отказа да коментира каквито и да е детайли от случилото се, защото "операцията продължава и информация за протичането й ще предоставя полицията".

"Мога да потвърдя, че има един въоръжен мъж в сградата, който държи неопределен брой заложници", каза директорът на щатската полиция в австралийския щат Нов Южен Уелс.

Австралийската федерална полиция отцепи централния площад в Сидни Мартин плейс, където около 9:45 часа местно време в понеделник сутринта неизвестен въоръжен мъж взе заложници в кафе магазин "Линд" (Lindt) . Според информациите заложниците са около 20 души – работници в заведението и клиенти. На прозореца на кафенето се вижда черен флаг с надписи на арабски език, държали са го двама заложници. Това е традиционният ислямски флаг Шахада, на който е написано "Свидетелствам, че няма друг Бог, освен Аллах и още свидетелствам, че Мохамед е неговия пророк".

Човекът, взел заложниците, се е свързал с местна радиостанция и е предал своите искания. Съдържанието им е неизвестно засега. Властите не потвърждават, че е действал само един престъпник и няма съучастници.

Полицията евакуира хората от съседните сгради и пренасочи движението на обществения транспорт от Мартин Плейс към други улици. Хората, намиращи се в други сгради на площада са получили забрана да ги напускат и да се приближават към прозорците. Обикновено оживеният площад, сега е пуст. Временно е затворена метростанцията под площада. Под усилена охрана са взети други сгради в Сидни, включително сградата на операта, която се намира на 1,5 км оттам.

Над центъра на града са увиснали няколко полицейски въртолета. "Мартин плейс" е в самия център на Сидни. На около 200 м от мястото на драмата със заложниците е сградата на Централната банка на Австралия, а в другия край на площада е сградата на парламента на щата Нови Южен Уелс, предаде ТАСС.

Малко преди обявяването на драмата със заложниците, полицията съобщи за ареста на мъж в Сидни като част от разследване на планиране на атаки в Австралия, съобщи АФП.

Заподозреният, на възраст 25 години, е бил арестуван като част от "текущи разследвания за подготвяне на нападение срещу австралийска територия и помощ за австралийски граждани да пътуват до Сирия, за да вземат участие във въоръжени действия", според изявление на полицията.

През септември Австралия, която е ангажирана заедно с американците в борбата срещу "Ислямска държава" (ИД) увеличило нивото на опасност от терористичната заплаха от австралийски бойци джихадисти, завръщащи се от Ирак и Сирия, припомня АФП.  actualno.com

 

 


Сходни връзки

Няма пострадали заложници в Сидни, броят им е между 20 и 40 души | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди